Afbeelding

Om leven te vinden moet je je soms omkeren

HUISSEN - We lazen in de kerk met Pasen van discipelen die bij het lege graf komen en daarna weer naar huis omkeren, terug naar AF. Maria gaat niet terug naar huis, zij blijft in de graftuin ronddwalen. Ze hoort een stem en in die stem leeft Jezus. En dan keert zij zich óók om, maar dit is een heel ander omkeren dan haar ‘mannelijke collega’s’.


Niet terug naar huis, terug naar AF – zij keert zich toe naar die stem die in haar hart blijft spreken. ‘Geef niet op Maria!’ En door haar tranen heen breekt een glimlach door.
‘Houd me niet vast’ zegt Jezus. Zoals je bij een zieke wel eens zegt ‘gelukkig, hij is weer helemaal de oude’ kan dat nu niet. Het gaat niet om een dood lichaam dat weer levend wordt. Na zijn dood leeft Jezus op een andere manier voort. Hij wordt niet weer de oude. Houd niet (alleen maar) vast wat geweest is, maar open je voor het leven dat vóór je ligt. Daarin klinken veel vragen en zorgen in mee van de huidige Corona-crisis. Het kan nooit meer worden zoals het was. We zullen moeten omkeren, onze manier van leven omdraaien. Omwille van het lieve leven.

Protestantse Gemeente Huissen

Matthijs Glastra