Afbeelding
Foto:

Huissen in tekstbeeld

Het magische kersenbloesem…

Tekst en fotografie:

Gerrie Aldershof


...'Blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als het echt niet anders kan'. Waarschuwende woorden in een column in Hét Gemeentenieuws van onze burgemeester Josan Meijers over het ongrijpbare en dodelijk coronavirus.


Ondanks dat ik bij de risicogroep hoor 'tuf' ik er toch even uit voor een paasommetje. Ik heb immers een excuus; een kersenbloesem-foto van de kersenboomgaard op de Zilverkamp maken voor dit stukje. Onderweg naar de kersenboomgaard vanaf mijn 'standplaats' Binnendijk zie ik dat ook de bomen bij de Rietbaan in feeststemming staan. Het is de Prunus avium ‘Plena’. Hoofd groenvoorziening Ed Vinck, van de toenmalige gemeente Huissen, koos voor deze vruchtloze sierkers om aansluiting te creëren bij de kersenboomgaard. Mooi hoor.

Een fractie later komt mijn doel, de kersenboomgaard, al in zicht. Als een bruidssluier, zonovergoten tegen de staalblauwe lucht, staat de kersenboomgaard er in volle glorie bij. Vogels zingen, bijen zoemen. Magisch! De kersenboomgaard ligt aan de Jan van Janbaospad en is genoemd naar Jan Jeurissen, de legendarische 'kersenpachter' van weleer. Het is een beeldbepalende kersenboomgaard uit 1948 en heeft unieke hoogstambomen. Vooral de doorleefde kersenbomen van het eerste uur spreken tot de verbeelding. Toen dit kroonjuweel, het levend erfgoed, dreigde 'gesloopt' te worden voor woningbouw nam de Stichting tot Behoud van Bongerd de Zilverkamp de zorgplicht op zich. En hoe. Bijvoorbeeld. Er werd een oogstrelende meidoornhaag aangeplant en begin 2009 zag ook een aantal appelbomen het licht. Dat zorgt voor meer biodiversiteit. De kersenboomgaard hoorde destijds bij boerderij de Zilverkamp (het 'voorhuis' staat er nog in volle glorie) waar de prachtige woonwijk de Zilverkamp naar is genoemd.

Terug naar de kersenbloesem. Helaas hangt de ‘oppeppende' bloesem maar kort aan de bomen. Weldra dwarrelen de tere, witte, vijfbladige bloemetjes neer. Die bloesem staat voor de schoonheid en vergankelijkheid van het leven maar ook voor troost en verbondenheid met het leven. Ik koester dit bloesembeeld in deze ongrijpbare coronatijd. En wat de anderhalve meter corona-maatregel betreft. Iedereen, vooral jongeren, hielden gepaste afstand bij mijn ‘kersenbloesem-fotoshoot', knikten of deden de duim omhoog. Onze burgemeester Josan Meijers kan tevreden zijn...