Corona-vrijen in het donker?

HUISSEN - Wat mis je het meest? ‘Knuffels!’ ‘Mijn ouders, mijn (klein)kinderen, mijn vrienden, straks ga ik vast al mijn collega’s knuffelen. Die drie zoenen vond ik een vreselijk gedoe, maar nu mis het dat het meest: aanraken en aangeraakt worden’.


We hechten als mensen erg aan autonomie en zelfstandigheid, maar ontdekken deze maanden dat leven iets is wat je samen doet met anderen. Hoe belangrijk een praatje is, de sportclub en het schoolplein, het café en de bioscoop, de kerk en gezellig winkelen. Het corona-virus confronteert ons met woord ‘eenzaamheid’. Koning Willem-Alexander sprak over het 'eenzaamheidsvirus'.

We voelen wat ‘huidhonger’ is: mijn lichaam mist het om aangeraakt te worden. Dat is een eerste levensbehoefte. Van baby af aan hebben mensen behoefte aan (huid-op-huid)contact. Gelukkig is er dan 'Hét Gemeente Nieuws', zijn er sociale media, is er whatsapp. Korte berichtjes die waardevol zijn omdat je kleine dingen uit het leven deelt. En omdat je elkaar niet ziet, kunnen die berichtjes soms juist heel openhartig en persoonlijk zijn. Iemand noemde onlangs whatsapp een beetje lachend ‘vrijen in het donker’. Verrassend: whatsapp als een liefdevolle knuffel in het corona-donker! Als het straks weer licht word, geef ik jou een echte knuffel!

Protestantse Gemeente Huissen, Matthijs Glastra. Ons kerkgebouw is gesloten. Maar de zondagse vieringen zijn te beluisteren via www.kerkomroep.nl: 10 mei om 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra.