Sergeant-majoor Miners gaf kostbare gildeschilden terug. (foto: HKH)
Sergeant-majoor Miners gaf kostbare gildeschilden terug. (foto: HKH) HKH

Een bijzondere 'oorlogsbuit' gestolen of

in bewaring genomen?

HUISSEN - In de nieuwste uitgave van het tijdschrift Mededelingen (Hist. Kring Huessen) lezen we o.a. dat je het niet altijd van je vrienden moet hebben... of toch wel?


Het waargebeurde verhaal is, dat bij de bevrijding in 1945 de kluis van het Dominicanenklooster door de Engelsen is opgeblazen. De daarin opgeslagen kostbare gildeschilden waren verdwenen. Een aantal schilden in de zestiger jaren, via majoor Miners, uit Engeland naar Huissen terug.

Vanwege '75 jaar vrijheid' wordt in dit nummer van Mededelingen ook stil gestaan bij de terugkeer in 1945 van Huissenaren naar het Zwanenstadje. We zien foto’s van de dames de Koning, in het 'nette grei', in de glasloze raamopening van hun huis. Gemeenteambtenaar Vliem keerde als een van de eersten terug. Een brief geeft een indringend beeld van het leven in een verwoest stadje.

In de rubriek Kringnieuws lezen we dat puntvlaggen (nieuw, hxb:30x47cm), boeken, stickers enz. ook via museum@huessen.nl te bestellen zijn. Maar niet alleen WO2 komt aan de orde. Het jaarverslag over 2019 is er. Verder ook aandacht voor de te restaureren kloostermuur. Joop Brons vertelt, dat er al in de jaren '50 een lichtshow (!) was in de tuin achter de oude muur. Een foto van het vijftigjarig huwelijks- feest van de familie Demon Roelofs uit de jaren 50 van de vorige eeuw geeft een mooi tijdsbeeld.

Leden hebben Mededelingen al in de bus gekregen of ontvangen het binnenkort in huis.Vragen en reacties kunnen gestuurd worden naar mededelingen@huessen.nl. Let op: geen huissen.nl, maar huessen.nl.