Afbeelding
Foto:

Huissen in tekstbeeld

De Grevenveld-kastanjes in feeststemming...

Tekst en fotografie Gerrie Aldershof

...De natuur in de lente is een optimale verrijking van ons brein. En een mooie bezigheid ook om in coronatijd je te verdiepen in de zegeningen die de natuur ons biedt. Vanuit onze dijkpatio op de Binnendijk in woonwijk de Zilverkamp kan ik de kronen van de witte paardenkastanjes aandachtig bekijken. Die robuuste en beeldbepalende kastanjes meanderen al ruim veertig jaar langs het Grevenveld en staan in feeststemming. Een van mijn favoriete plantaardigheden is ook het ontluiken van de witte paardenkastanje. Een witachtig viltig behaard blad wurmt zich naar buiten. Een blad als een opgevouwen hand die langzaam strekt en je een voorjaarsgeschenk aanbiedt. Fantastisch de grote witte trossen bloemen in het groen. Als een ‘kerstboom met kaarsen’.


Ik heb wat met de witte paardenkastanje, Aesculus hippocastanum, wat kort gezegd betekent: ‘eetbare vrucht voor paarden'. Als klein jongetje van een jaar of acht stopte ik een mahoniekleurige kastanje in de grond. Dat was in de enorme tuin van mijn vader in het Groningse Bellingwolde. Die kastanje was afkomstig van de 'honderd jarige' kastanjeboom van onze huisarts dokter Eggens aan de overkant. Mijn vader was niet blij met mijn 'bomendrift' en smeet de kastanjeboom op de mesthoop maar uiteindelijk werd de boom toch gedoogd. Achter het kippenhok. Voor mij was de opgroeiende kastanje een soort 'studieobject'; een ontdekkingsreis naar plantaardigheden. Na tien jaar kreeg ik eindelijk mijn zin. De kastanje kreeg zijn eerste bloei wat overging in stekelvormige bolsters waarin verscholen de mahoniekleurige kastanjes. De vruchten. Ik kon mijn geluk niet op. De cyclus was rond!

Bij de Grevenveld-kastanjebomen zoek je echter tevergeefs naar kastanjes. De hier geplante kastanje is een steriele variëteit (lees: kweekvorm), namelijk de 'Baumannii', die dus geen kastanjes geeft. Deze variëteit is in 1819 'gevonden' door ene Baumann op een buitenplaats nabij Genève. Vandaar de toevoeging 'Baumannii' (voluít: Aesculus hippocastanum 'Baumannii'). Deze middelgrote kastanje wordt ‘door stek’ vermeerderd. Het is een soort met dubbel bloeiende bloemen. Bloemen als uithangbord voor insecten.

Mijn kastanjeboom ging als vijftigplusser teloor door de kastanje-bloedingsziekte. In Huissen werd onder andere de lommerrijke Kloosterlaan geruïneerd door die bloederziekte. Het lijkt erop dat de Grevenveld-kastanjes deze ziekte ontstijgen. Daarmee zijn de witte paardenkastanjes aan het Grevenveld inmiddels de paradepaardjes van onze gemeente...