Met vlaggen en klokgelui zal op 14 juni worden stilgestaan bij de Huissense Umdracht. (foto: Archief Huissense Umdracht)
Met vlaggen en klokgelui zal op 14 juni worden stilgestaan bij de Huissense Umdracht. (foto: Archief Huissense Umdracht)

Bijzondere aandacht voor Umdracht

HUISSEN – Voor het eerst sinds vele jaren zal er dit jaar geen Huissense Umdracht zijn. De eeuwenoude traditie is afgelast in verband met de coronacrisis. Toch zal er op zondag 14 juni op bijzondere wijze aandacht worden besteed aan de Sacramentsprocessie.


De eucharistieviering, die normaal voorafgaat aan de bedetocht door de versierde straten van Huissen, zal vanaf 10.00 uur rechtstreeks op televisie worden uitgezonden. Dat gebeurt via de kerkomroep en Omroep Lingewaard. Opmerkelijk is dat de dienst, met als thema ‘Samen verder, juist nu’ wordt gehouden in de parochiekerk van Elst. In verband met alle overheidsmaatregelen is het kerkgebouw slechts toegankelijk voor een beperkt aantal belangstellenden. De Elster kerk zal voor deze gelegenheid worden versierd met attributen die onlosmakelijk zijn verbonden met de Huissense Umdracht horen, zoals de vaandels van de gilden.


Ondanks het ontbreken van een echte processie, zal de sfeer van de traditie ook in de straten van Huissen te proeven zijn. Zo zal er zoveel mogelijk worden gevlagd. Na afloop van de dienst in de kerk van Elst, om ongeveer 11.00 uur, worden door Omroep Lingewaard beelden uitgezonden van eerdere processies. Tijdens die uitzending zullen alle klokken in de Huissense toren feestelijk luiden. Vervolgens verzorgt de stadsbeiaardier een concert op het carillon. De plechtigheid in Elst wordt afgesloten met een lof, dat ook weer te zien zal zijn op televisie. ’s Middags is de parochiekerk in Huissen geopend voor belangstellenden.