Henk Emmerzaal, akkerbouwer in Angeren bekijkt met Corine Weiman van ANV Lingestreek het meerjarig bloemenmengsel dat gezaaid wordt langs een akker met wintertarwe. (foto: ANV Lingestreek)
Henk Emmerzaal, akkerbouwer in Angeren bekijkt met Corine Weiman van ANV Lingestreek het meerjarig bloemenmengsel dat gezaaid wordt langs een akker met wintertarwe. (foto: ANV Lingestreek)

Akkerbouwers zaaien nu

laatste bloemenranden in

LINGEWAARD - Na een zeer droge periode zaaien akkerbouwers nu nog de laatste akkerranden in met bloemenmengsels. Deze akkerranden zullen aan het eind van deze zomer in bloei staan en geven dan extra kleur aan het landschap. Deze bloemenpracht trekt bovendien bijen, insecten en vogels aan. Zo leveren zij een bijdrage aan het vergroten van biodiversiteit in de Lingestreek.


Afgelopen jaren hebben akkerbouwers eenjarige bloemenmengsels ingezaaid. Dit jaar leggen ze de focus op het zaaien van meerjarige mengsels. Het voordeel hiervan is dat ondernemers de grond niet meer hoeven te ploegen en te bewerken, waardoor voedsel en schuilplaatsen beschikbaar blijven voor insecten en vogels. Naast het verfraaien van het landschap passen deze akkerranden ook goed binnen het bouwplan van de akkerbouwer. De akkerranden zorgen voor meer insecten en natuurlijke vijanden in de randen van de gewassen. Deze natuurlijke vijanden kunnen bijdragen aan de bestrijding van schadelijke insecten in een gewas, waardoor de akkerbouwer minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.

Dit voorjaar zaaien achttien akkerbouwers in het project ‘Bloemrijke akkerranden’ van de gemeente Lingewaard en Overbetuwe op 33 plaatsen akkerranden in. Henk Emmerzaal is een van de deelnemers in dit project. Met 24 ander ondernemers uit verschillende sectoren wisselt hij in het project Natuurinclusief Betuws Boeren ervaringen uit rondom meerjarige bloemenmengsels. Zo doet hij ervaringen op en leren ze van elkaar. Beide projecten begeleidt de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek. Daarmee werken ze aan een mooi landschap en een duurzame voedselproductie.