Afbeelding

Zonder zingen

de kerk in en uit?

HUISSEN - Ach, bij die vele Ccorona-maatregelen is dit er maar een heel kleintje: in kerken mag voorlopig niet gezongen worden. Er zijn ergere kwalen en grotere problemen. Maar ook kleine kwaaltjes kunnen pijn doen. Zonder zingen kun je niet goed vieren, niet goed leven.


Hoe wordt een groep individuele mensen een gemeenschap: door samen te zingen. Opeens worden we meer dan een optelsom van aparte stemmetje, we zingen een lied uit één mond. Al die losse stukjes in een kerkdienst: eerst zingend worden wij tot een gemeenschap gevormd. Fijn dat God op die lofzang mag tronen, voor ons mensen is het niet minder inspirerend.

Afgelopen zondag lieten we in de viering twee liederen horen. 'There is a Change to come' van Sam Cooke, het lied van de burgerrechtenbeweging in Amerika. Een lied dat nog steeds mensen samenbrengt in een levend protest tegen al het onrecht dat mensen uit elkaar drijft. 'You’ll never walk alone', een musical-fragment dat in 1963 door een Liverpools bandje opnieuw gaat klinken. En op alle straathoeken, pubs, voetbalwedstrijden, begrafenissen en huwelijken, al die momenten van grote vreugde en diep verdriet verbindt het zingen van dit lied mensen tot een hechte gemeenschap. Houd vol, blijf (zachtjes) zingen !

Protestantse Gemeente Huissen, zondag 21 juni 2020, 10 uur, viering via kerkomroep. Voorganger ds. Dick Kruyt, emeritus.