(foto: Martine van Bon)
(foto: Martine van Bon)

De vaart van de familie De Beijer

HUISSEN - "Enkele maanden geleden werd de in deze krant de komst van mijn boek 'De vaart van de familie De Beijer' aangekondigd. Zoals de foto laat zien is het zover."


De voorkant van de omslag laat de splitsing zien van het Bijlands Kanaal bij de 'Kop van Pannerden' in de Waal en het Pannerdens Kanaal, Gendt aan de Waal en het domicilie van de schippers van De Beijer. Op de achterzijde van de omslag staat links boven het eerste schip (1898) en rechts onder het laatste motorschip.

"In het boek beschrijf ik het reilen en zeilen van mijn familie op de binnenvaart waarbij ik terugga naar de 19e eeuw. Het reilen slaat op de handel en wandel van de familie: schippers op de binnenvaart die voornamelijk zand, grind en grindzand wonnen, vervoerden en verhandelden.

Per familietak heb ik, van vier generaties De Beijer, de geschiedenis uitgewerkt met het accent op de schippers en hun schepen. De schepen groter en het afzetgebied kwam verder van huis te liggen. De schippers richten zich meer op het bestaan als schipper en minder op het bestaan als agrariër op hun hofstede in de buurtschap Hulhuizen. In de periode rond WO II tot zo ongeveer 1970, waren zo’n 25 personen van de familie De Beijer werkzaam op de binnenvaart."

Het boek heeft een omvang van 200 bladzijden (inclusief bijlagen), is geïllustreerd met foto’s en is in kleur uitgevoerd. "Inmiddels ben ik een tweede bestelling boeken aan het voorbereiden. Mocht u geïnteresseerd zijn dan ik u op de bestellijst plaatsen, voor 1 september. Hiervoor kunt u zich bij mij melden (0481 423251)", aldus Harrie de Beijer.