Afbeelding
Foto:

Huissen in Tekstbeeld

Uitwaaieren in de Huissensche Waarden...

HUISSEN - ...Een mooie zomerdag. Even uitwaaieren in de Huissensche Waarden. Over de Badweg richting IJsselkop. Bij mijn heen-en-weer sta ik even stil bij een tarweakker aan het begin van de Badweg tussen de Badweg en de eeuwenoude Strang. Daar kun je naast de goudgele tarwe ook volop genieten van de (hier niet platgespoten) akkerrand met wilde planten zoals witte dovenetel, witte klaver, brandnetel, kamille, duizendblad, maar ook van het fijne zilverblad. Rijk voorzien van insecten. Een nostalgisch plaatje.


Tekst en fotografie Gerrie Aldershof


Het voert me terug naar mijn jeugd. Naar (onder andere) de tarweakkers met die kleurrijke akkerranden van de (toen nog) zogeheten herenboeren in het Oost-Groningse Bellingwolde. Ik praat over de jaren '50 van de vorige eeuw. Ik herinner me nog goed het toen nog manshoge tarwe.

De tarwe van de tarweakker bij de Badweg is kniehoog. Dat komt doordat de stengel van de tarweplant door veredeling steeds korter wordt. Hierdoor komt platwaaien (legering) steeds minder voor. En bovenal. De opbrengst is hoger. De tarweakker, elf hectare groot, is van een akkerbouwbedrijf uit Bemmel. Op tachtig hectare vruchtbare rivierklei boeren zij met veel vakmanschap verschillende gewassen. Van aardappels, suikerbieten, uien tot tarwe. Een lust voor het oog om die diverse gewassen te zien zaaien of poten, groeien en oogsten.

Eind juli werd de tarwe (bestemd voor de veevoederindustrie) geoogst. Inmiddels is de grond alweer bewerkt met Champost (bodemverbeteraar) en ingezaaid met bladrammenas (groenbemesting) als voorbereiding voor een nieuw gewas. Naar alle waarschijnlijkheid aardappelen. Dat belooft een bloeiende aardappelakker aan de Badweg in de zomer van 2021. Dan ga ik vast weer uitwaaieren in de Huissensche Waarden...