Bijenhotel. (foto: Jos van Betuw SLN)
Bijenhotel. (foto: Jos van Betuw SLN)

Bijenhotel met Lingewaard Doet-cheques?

LINGEWAARD - Gemeente Lingewaard start op 15 september met ‘Lingewaard Doet’. Voor een passend bewonersinitiatief in de straat of wijk krijgt dit jaar elk adres in Huissen en Doornenburg een cheque. De cheque heeft een waarde van tien euro en wordt toegewezen aan een project. Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft een initiatief ingediend voor een robuust bijenhotel.


Honingbijen hebben een sociale levenswijze maar de solitaire of wilde bij doet alles alleen. Een nest bouwen, voedsel zoeken en eitjes leggen. In tegenstelling tot de honingbij maken solitaire bijen geen honing en steken niet! De overeenkomst tussen beide groepen bijen is dat zij nectar verzamelen en daarmee bloemen en planten bestuiven. Aan de Hoeve in Huissen is door vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk een moestuinencomplex aangelegd voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Sinds het bestaan van de moestuinen neemt het aantal jonge tuinders jaarlijks toe. Kinderen hebben individuele tuintjes en stukken tuin voor algemeen gebruik. Zo, kunnen de kinderen met behulp van vrijwilligers leren om op een verantwoorde manier met de natuur om te gaan. Educatie staat daarbij voorop. Tenslotte zijn deze kinderen de bestuurders van morgen. Hier sluit het initiatief, om een insectenhotel te plaatsen voor solitaire bijen, goed bij aan. Deze bijen zorgen tenslotte voor de bestuiving van de gewassen en staan daarmee aan de oorsprong van ons eten.

U kunt het initiatief voor Huissen steunen. Ga naar www.lingewaarddoet.nl en steun dit initiatief. Zie ook op facebook bij Stadskrant Huissen. Vragen: Jac Lamerichs 06 30092145