Zowel Marigold als Poppy in 2019 bij het Massagraf. (foto: Exoduscomité)
Zowel Marigold als Poppy in 2019 bij het Massagraf. (foto: Exoduscomité)

Comité Herdenking 2 oktober zet eerste stap

HUISSEN - Onlangs kwam het 'Comité Herdenking 2 oktober' na de succesvolle herdenkingen van de afgelopen drie jaar bijeen. De ervaringen geven de aangesloten organisaties veel inspiratie.


Op 2 oktober niets doen is geen optie. Wél is het een uitdaging om rekening houdend met het coronavirus de organisatie verantwoord te laten plaats vinden. Na het lustrum jaar 2019 was het de bedoeling om de komende herdenkingen een bescheiden karakter te geven. Gezien het virus is daar soberheid aan toegevoegd. Hoe ziet de herdenking er globaal gesproken uit? Het geheel vindt plaats in de open lucht.


Om 19.00 uur vertrekt een stille tocht vanaf parkeerplaats Achter de Gracht in Huissen naar het Gedenkpark ( de oude begraafplaats). Met inachtneming van de 1,5 meter zal men langs diverse WOII graven gaan en via het Massagraf zal afgesloten worden bij monument De Klok. Begeleidende muziek is er van de scoutingband. Bij dit monument kan men een bloem plaatsen. Bij de twee monumenten zal de Marigold als symbool voor burgers zijn geplaatst. Afgesloten wordt met een gedicht, een moment van stilte en de Last Post. Deelname is mogelijk maar de groepsgrootte is beperkt. Om die reden wordt niet actief geflyerd en uitgenodigd.

Wie maken onderdeel uit van het comité? De gilden van de stad Huissen, de scouting, de Historische Kring Huessen, Stinase ( coördinatie), Stichting Gedenkpark Huissen stad en het Exoduscomité. De ondernemersvereniging en de gemeente zijn partners. Belangrijk is dat het WO II-fotopaneel wellicht weer tijdelijk te zien zal zijn in het centrum. Meer info volgt.