(foto: Marcel Smit)
(foto: Marcel Smit) Marcel Smit

Opening seizoen in kerkje aan de dijk in Angeren, met koffie buiten…

Over vergeven, loslaten en opruimen

ANGEREN - Vergeven geeft ruimte. Het doet me denken aan het opruimen van een huis of van een zolder. Je bekijkt de spullen die je tegenkomt. Je laat ze door je handen gaan. Mogelijk komen er herinneringen naar boven, gevoelens. Je wordt teruggevoerd in de tijd. Er kan veel door je heengaan. Soms is het een emotioneel proces. Uiteindelijk kies je: wil je iets bewaren of gooi je het weg.


Vergeven kan ook heel lastig zijn. Iets of iemand heeft je zó gegriefd dat er ook iets is van: ik weiger. Of ik kan het niet. Soms is het nog niet de tijd om los te laten. Kost het heel veel tijd om een plaats te geven aan wat iets je gedaan heeft. Of lukt het niet.

Er zitten veel facetten aan vergeven. Je kunt een ander vergeven, een situatie vergeven, of ook en dat is minstens zo belangrijk: jezelf vergeven.

In de openingsdienst van het seizoen in Angeren van 13 september staan we stil bij vergeven. Dit thema dat tegenwoordig alom nieuwe belangstelling krijgt. We willen ‘vergeven’ losmaken van het ‘moeten’ naar het ‘ruimte krijgen’. Na de dienst is er koffie en kan er worden nagepraat. We rekenen erop dat het buiten kan (onder tentdoeken!). Ook als je niet bij de dienst bent, ben je welkom voor koffie om 11.00 uur. Onder de bomen vóór het kerkje.

De dienst op 13 september in het Kleine Kerkje aan de Dijk, Molenstraat 1, Angeren begint om 10.00 uur. Welkom! Els de Clercq, predikant.