Bezoek na bloemlegging bij het 17 septembermonument  (foto: Martien van Hemmen)
Bezoek na bloemlegging bij het 17 septembermonument (foto: Martien van Hemmen) Foto:

De tragiek van Market Garden

HUISSEN - In de regio wordt alom aandacht gegeven aan de operatie Market Garden die op 17 september 1944 begon. Deze militaire operatie was bedoeld om sneller een eind te maken aan de bezetting van ons land. De strijd verliep aanvankelijk succesvol maar strandde jammerlijk bij de Arnhemse brug. Dat werd de eerste dag al voelbaar. De Duitse tegenstand was groter dan verwacht.



Het strijdtoneel in de Betuwe verplaatste zich als een olievlek vanuit het gebied rondom de Arnhemse brug verder de Betuwe in. De gevolgen daarvan waren catastrofaal resulterend in bombardementen en de evacuatie.

Op 17 september werpt de operatie achteraf gezien misschien wel de schaduw vooruit door de tragiek die 't Looveer trof. Op die zonnige dag waarop de feitelijke bevrijding zou moeten worden ingezet werd die kern van Huissen getroffen door oorlogsgeweld van geallieerde vliegtuigen. Het was een tragische vergissing; die beschieting van de schuilkelder aldaar. Liefst 23 burgers vonden er de dood en het merendeel bestond uit kinderen jonger dan 17 jaar.

Een monument met de namen van de slachtoffers herinnert ons aan die ellendige gebeurtenis. Om die reden hangen op diverse plekken in Huissen op 17 september de vlaggen half stok. Als ode aan de slachtoffers. Op 2 oktober zal het grote bombardement op Huissen herdacht worden. Daarover verneemt u later meer.