De nieuwe burgemeester legt een bloemstuk bij het Massagraf op de dag van herdenking bombardement.
(foto: Henk Eerden)
De nieuwe burgemeester legt een bloemstuk bij het Massagraf op de dag van herdenking bombardement. (foto: Henk Eerden) Foto:

Herdenking WO II tragiek leeft, juist ook nu

HUISSEN - Op 2 oktober 1944 werd Huissen getroffen door een hevig bombardement. Het waren vliegtuigen van de RAF, die de bommen wierpen. Market Garden was al jammerlijk mislukt. Het front had zich verlegd in de Betuwe. Ook andere kernen hadden het zwaar te verduren. Dat geldt die dag ook voor Doornenburg.


Inmiddels is het de dag waarop speciaal aandacht gegeven wordt aan de WO II slachtoffers. Dit jaar, 2020, was er een extra uitdaging voor het Comité Herdenking 2 oktober, dat bestaat uit verschillende bloedgroepen uit de samenleving. Premier Rutte had net stringentere maatregelen aangekondigd en dit zou de opzet van de activiteit beïnvloeden. De maximale groepsgrootte werd veertig personen en de onderlinge afstand van 1,5 meter diende te worden geborgd. Het gebeurt niet vaak, dat belangstellenden bericht worden over een maatschappelijk belangrijke activiteit, maar dat men tegelijkertijd gevraagd wordt om niet aanwezig te zijn. En toch is het gelukt!


De herdenking op 2 oktober is geslaagd te noemen. Burgers kregen de gelegenheid om overdag bloemen te leggen op drie plaatsen: bij het gelegenheidsmonument met 187 namen en foto's, monument De Klok en bij het Massagraf. Menigeen heeft op persoonlijk initiatief op deze wijze stilgestaan bij de tragiek van 1944.
Burgemeester Nellie Kalfs voelde het belang van het tonen van medeleven met de gemeenschap aan. De nieuwe burgemeester legde namens de gemeenschap een bloemstuk bij het Massagraf. Zij was onder de indruk van de organisatie en het instandhouden van de herinnering aan de ellende die zoveel burgers trof; vaak tot op heden voelbaar.


In de avond waren 40 deelnemers aanwezig voor de Stille Tocht. Martien van Hemmen memoreerde de samenwerking met partners in Putten, de plaats die op dezelfde datum getroffen werd door de razzia. Tamboers van de gilden gingen de sliert deelnemers voor langs WOII graven. Die waren gemarkeerd met vlam en een scout als wake. De route was zorgvuldig uitgezet met linten en verlicht. Langs het Massagraf trok de bescheiden stoet naar monument De Klok. De heldere stem van Niels liet het gedicht 17 september horen. Hij kreeg een spontaan applaus. Gevolgd door de Last Post vanuit de stadstoren. Een indrukwekkende stilte volgde na dankwoorden van Fred Vercoulen. Men ging huiswaarts met een zakje Goudsbloemzaadjes. Hoop op een nieuwe toekomst.