Afbeelding

De meeste mensen deugen

HUISSEN - Klopt dat? Als je de krant leest, tv kijkt, zie je ruzie, bedreiging, oorlog! Mensen deugen? Sommigen wel, maar de meesten? En de kerken? Eeuwenlang en soms nog steeds verkondigen ze 'sinds Adam en Eva aten van de verboden boom is de mens zondig en geneigd tot alle kwaad!


Wellicht kent u het top-5 boek van Rutger Bregman: 'De meeste mensen deugen, een nieuwe geschiedenis van de mens’. Hij heeft hiervoor uitgebreid onderzoek gedaan en geloofde vaak niet wat hij las. Maar uiteindelijk kon hij niet anders dan concluderen: 'De meeste mensen deugen!' Opzienbarend en verrassend! Hij geeft vele, vele voorbeelden, onder andere 80 procent van de soldaten in WO-2 schoten, tegen het bevel van de leiding in (!) bewust niet op de vijand, maar er overheen. Sommigen schoten helemaal niet! Ander voorbeeld: een vrouw rijdt met haar auto, kind achterin, een Amsterdamse gracht in, de auto drijft nog even.. Veel mensen zien het gebeuren. Ondanks de kou springen er toch vier in het water, slaan een ruit in en halen moeder en kind eruit. Gered!! Niet ondanks, maar dankzij de omstanders! En zo nog veel andere voorbeelden. Een fascinerend en indrukwekkend boek. Aanbevelenswaard! Conclusie? Er is hoop! De mens is zo slecht nog niet. Dit boek is hoopgevend. Er zijn vandaag de dag veel mensen die deugen en ervoor zorgen dat er positieve dingen gebeuren. Ook wij als kerk proberen hieraan een bijdrage te leveren (Mart Zijlema).

Protestantse Gemeente Huissen, viering zondag 8 november, 10 uur. Morgengebed ds. Wim Blanken, Zutphen. Reserveren via aanmelden@pknhuissen.nl. Iedere vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur.