Vieze, gebruikte mondkapjes
Vieze, gebruikte mondkapjes Marga Reintjens

Het nieuwe zwerfvuil

BEMMEL - Zaterdag 24 oktober zijn we als ZWAB op pad gegaan om zwerfafval te ruimen.


"De pleinen bij Lidl en bij Jumbo zijn aangepakt en ook rondom de AH is het schoongemaakt. De Ressensestraat en de Herckenrathweg zijn ontdaan van viezigheid en vuil. De Ward is ook weer schoon. Ook bij het OBC en rondom BP tankstation is het weer schoon. Het nieuwe vuil zijn toch wel de mondkapjes. Deze vinden we heel veel, vooral rondom bushaltes. En dat begrijpen we niet zo goed, bij bijna elke bushalte staat een prullenbak. Bij het uitstappen is het een kleine moeite om dit afval in deze bak te deponeren. Maar we vinden ze in de goot, onder struiken, in bomen. En waarom? Is het nu zo moeilijk om zo'n kapje even in je zak te houden totdat je een prullenbak ziet of kom je tijdens het wandelen van of naar huis er achter dat je zo'n kapje nog op hebt en het van je gezicht rukt en van je af gooit? Ik hoop dat degene die dit spul zo achteloos op de grond gooit, beseft hoe onsmakelijk het is voor ons. Nu zijn wij als ZWAB wel wat gewend, maar dit nieuwe vuil is anders. Laten liggen doen wij niet. Wij rapen het op en deponeren het in de afvalzak, wat jullie zelf al hadden moeten doen."

Maak van je mondkapje niet het nieuwe zwerfvuil en gooi het in een prullenbak. Dit soort vuil hoort niet in de natuur thuis. Een pluim voor de kleinkinderen van opa Bart: die hebben een heel groot stuk plastic buis uit de vijver gehaald bij het gemeentehuis. Wij zijn trots!

De volgende ZWAB-actie staat gepland op zaterdag 28 november. Verzamelen bij de Theaterkerk om 09.45 uur, en eindigen rond 12.00 uur. "Kom ook en help mee."