Afbeelding

Dag van de mantelzorg

HUISSEN - Ik ben opgegroeid in Groningen, stad. In het hart van de stad staat de Martinikerk, vernoemd naar Martinus, Sint-Maarten. Toen deze kerk in 1975 werd heropend na een restauratie werd het kerkspel "De man met de vier handen" opgevoerd. Het is het verhaal van Martinus toen hij de stad Amiens binnenreed en een kleumende bedelaar in de stadspoort niet alleen wat geld gaf, maar ook de helft van zijn mantel afsneed en die gaf.


Op 10 november was het de dag van de mantelzorg, één dag vóór het feest van Sint Maarten, de eerste mantelzorger. Het gaat niet alleen om geld, Martinus gaf de bedelaar warmte en erkenning. Mantelzorg – bij Martinus wordt het één keer verteld. Veel mantelzorgers moeten elke dag een stuk(je) van hun tijd afsnijden. En net als Martinus: je kunt niet alles weggeven. Ik heb maar twee handen. Als ik alles weggeef, waar blijf ik dan zelf?

In de Martinikerk heeft lang een beeld gestaan van ‘de man met de vier handen’. Twee handen als vuisten, de strijd tussen willen en kunnen, jezelf en de ander. Achter die twee vuisten twee gevende handen. En die om te geven reiken ’t verst (Matthijs Glastra).

Protestants Gemeente Huissen, viering 15 november 2020, 10.00 uur, voorganger ds. Matthijs Glastra. Reserveren via aanmelden@pknhuissen.nl. Ook te beluisteren via www.kerkomroep.nl.