(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Shoppen bij Dock16

is een beleving

GENDT - Dock16 is unique shopping voor streekproducten en sfeervolle woondecoraties. Een ‘kadoparadijs’ waar kijken al een cadeau voor jezelf is.


Kadotip: Handgemaakte Doesburgse smaakmosterd, in zeven smaken zoals met honing, truffelolie, sambal en kruiden. Wat denkt u van een Betuws Woalbiertje? Door ons altijd uniek verpakt.

Henri Dunantstraat 16 Gendt. Donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op afspraak. (www.Dock16.store)

Rijnstate deelnemer onderzoek effect BCG-vaccin tegen gevolgen COVID-19 bij kwetsbare ouderen

ARNHEM - In Nederland is in twintig ziekenhuizen een grote studie gestart, die gaat onderzoeken of het vaccin tegen tuberculose (het BCG-vaccin) bescherming biedt tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus bij kwetsbare ouderen. Rijnstate is één van de deelnemende ziekenhuizen aan de studie, die wordt gecoördineerd door UMC Utrecht.


Het coronavirus blijkt vooral kwetsbare ouderen ernstig ziek te maken en zij lopen dan ook het hoogste risico om aan de infectie te overlijden. Op dit moment is er nog geen specifiek vaccin tegen het coronavirus beschikbaar. Mogelijk biedt deze BCG-vaccinatie gedeeltelijke bescherming tegen een infectie met het coronavirus, waardoor minder mensen last krijgen van het virus en de infectie mogelijk ook milder verloopt.


Bewezen veilig

Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht en hoofdonderzoeker van de studie zegt: “In de laatste maanden zijn er steeds meer signalen gekomen dat het BCG-vaccin inderdaad een bescherming biedt tegen luchtweginfecties.”

Het BCG-vaccin is het meest toegediende vaccin ter wereld en wordt al tientallen jaren over de hele wereld gebruikt om tuberculose te voorkomen. Dat heeft er voor gezorgd dat het vaccin als bewezen veilig wordt gezien en dat de mogelijke bijwerkingen bekend zijn.


Kwetsbare ouderen

Voor deze placebo-gecontroleerde studie worden kwetsbare patiënten van zestig jaar en ouder benaderd om deel te nemen via het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn.

Voor meer informatie over deelname in Rijnstate of vragen over deze studie: BCG-PRIME@rijnstate.nl