Bert Jeene is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek Gelderland Zuid
Bert Jeene is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek Gelderland Zuid Foto:

Bert Jeene nieuwe voorzitter Bibliotheek Gelderland Zuid

REGIO - Econoom Bert Jeene is per 12 november 2020 de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek Gelderland Zuid. “Het voelt goed om in mijn eigen stad een bijdrage te kunnen leveren op sociaal-maatschappelijk gebied.”


“Een boekenfreak”, zo noemt Bert Jeene zich. “Ik lees minimaal één boek per week. Lezen is voor mij een verrijking, verbeelding en vergroting van je blik.” Zijn liefde voor boeken is niet de belangrijkste reden dat hij de functie als voorzitter van de Raad van Toezicht van de bibliotheek oppakt. Vooral het sociaal-maatschappelijke karakter van de bibliotheek spreekt hem aan. Jeene bekleedt meerdere toezichthoudende functies bij maatschappelijke organisaties, waaronder een sociale woningcorporatie en een zorginstelling voor mensen met een beperking. “De bibliotheek helpt mensen om taal- en digitaal vaardiger te worden. Dat vind ik in onze huidige geletterde en digitale maatschappij van onschatbare waarde.”


Jeene woont in Nijmegen en heeft een financieel-economische achtergrond. Van 2010 tot 2014 was hij wethouder financiën bij de gemeente Nijmegen. “Door mijn ervaring als wethouder heb ik goed zicht gekregen op de bestuurlijk-politieke verhoudingen in de regio. Ik begrijp de overwegingen en dilemma’s van gemeenteraden en wethouders.” Deze kennis en ervaring komt goed van pas in zijn rol als sparringpartner van directeur-bestuurder Bert Hogemans van de Bibliotheek Gelderland Zuid.


Bert Jeene volgt Hans Driessen op, die inmiddels werkzaam is als wethouder in de gemeente Beuningen.