(foto: Jenneke Coenen)
(foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Drie keer paars en een keer roze

HUISSEN - Na een feestelijke periode van pasen en pinksteren is het heel lang relatief rustig in de kerk. In de zomerperiode en de herfst zijn er dan geen bijzondere feesten. Inmiddels zitten we in de adventstijd.


Advent komt van het Latijnse Adventus en betekent ‘komst’. In veel kerken hangt er dan een adventskrans met vier kaarsen of staan die vier kaarsen op een andere plek in de kerk. Afgelopen week is de eerste kaars aangestoken. De eerste twee kaarsen hebben de kleur paars, de derde is roze en de vierde is weer paars.

De kleur paars, dezelfde kleur als in de veertigdagentijd, is een kleur van inkeer en boete. Paars is ook de kleur van soberheid, bezinning en inkeer. De roze kleur, volgende week op de derde adventszondag, verwijst naar het nadere kersfeest, en voorproefje zou je kunnen zeggen. Daarom heet die zondag ‘Gaudete’, verheug u.

Elke week steken we dus een kaars aan om uit te kijken naar het kerstfeest. Ook in de liederen die we zingen, merk je dat we naar het kerstfeest op weg zijn. 'Komt tot ons de wereld wacht', zongen we vorige week. Typisch een lied voor de eerste advent. Komende zondag past een lied met dezelfde strekking, 'Verwacht de komst des Heren'.

In onze diensten zingen we, om het veilig te houden, met twee maximaal drie personen. Maar we zingen wel! Want in de aanloop naar het feest van kerstmis zijn zoveel prachtige liederen geschreven dat we die graag zingen. Je bent van harte welkom om erbij te zijn, of om thuis mee te luisteren of mee te kijken.

Wil je een viering bijwonen? Opgeven via aanmelden@pknhuissen.nl. Te beluisteren via www.kerkomroep.nl.