(foto Sjaak Veldkamp)
(foto Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

De slagers Wim Buurman en Gert-Jan van der Horst.

Slagerij Wim Buurman gaat ook voor wild

LINGEWAARD - Wim Buurman weet waar de koeien zijn gefokt om bijvoorbeeld als biefstuk, runderlapje of rundergehakt over zijn toonbank te gaan. Net als Wim kan Gert-Jan van der Horst uren praten over eerlijk vlees en specifiek over wild. Beide slagers hebben elkaar gevonden. Voortaan levert Slagerij Buurman in Bemmel, Gendt en Huissen wild zwijn, ree en edelhert. Wild dat een vrij heeft geleefd rond het Veluwse Eerbeek.

Wim heeft geen jachtverleden. Zijn vader wel, die bracht weleens een haas mee naar huis. Via Gert-Jan is het jagerswereldje weer dichtbij gekomen. De Eerbeekse slager praat met passie over wild, het jagen en dat de dieren in de bossen altijd goed voedsel en beweging hebben gehad. En dat proef je. “Wild is een spannend stukje vlees. Het smaakt elke keer weer anders.”
Gert-Jan heeft een groep jagers die voor hem Veluwse wild levert. Het uitbenen doet hij zelf. Hij schuurt op de rand van chauvinisme, dat zijn Veluws wild puur wild is. Het jachtseizoen op wild zwijn is alleen op de Veluwe van 1 juli t/m 28 februari, legt hij uit. Daarbuiten wordt jaarrond gejaagd. De jacht gebeurt op de Veluwe alleen op voederplaatsen. Buiten het jachtseizoen hebben zwijnen een onbekommerd en een prachtig leven, doceert de bovenmeester. “Wilde zwijnen eten graag eikels en beukennootjes, waarvan er in deze tijd meer dan genoeg zijn. Ze liggen nu op hun luie rug in het bos om de vallende eikels met open mond op te vangen. Denk je echt dat ze met een volle buik naar de voederplaatsen komen om kennis te maken met een jager?”

De Eerbeekse bovenmeester raakt over zijn Veluws wild niet uitgesproken. Wim sluit af. “Wild is een smakelijk scharrelproduct. Liefhebbers weten dat. Die hoef ik voor het bereiden niks uit te leggen.”