Sofie is klaar om mensen hun onderzoek op papier te brengen (foto: Kathy van Gemeren)
Sofie is klaar om mensen hun onderzoek op papier te brengen (foto: Kathy van Gemeren) Foto: Kathy van Gemeren

Sofie zet zich opnieuw in voor het milieu

Sofie Damen (10 jaar) is al járen begaan met de natuur.

Al vanaf dat ze 5 jaar oud is gaat ze samen met haar mama zwerfvuil rapen in Huissen en langs de dijk bij Angeren. Ze ziet met lede ogen aan hoe gemakzuchtig mensen zijn als het gaat om afval. Zakken vol vuil raapte ze na de overstroming van de Rijn. "Mijn hart huilt dat mensen dit doen. De natuur is je vriend!"

"Ze zeggen wel dat er een weg is voor plastic, maar die is er niet. Plastic is nóóit weg. Het ligt in de natuur of in het water, of als bergen hoog in arme landen waar kinderen in spelen. Dit alles zag ze in de documentaire 'a plastic ocean'.

Sofie is een onderzoek gestart om mensen om haar heen bewust te maken wat ze allemaal in hun plastic afvalbak gooien. Elk voorwerp wordt aangeturfd op een blad dat zij maakte. Na een week heeft Sofie het blad opgehaald en is nu bezig met de uitwerking van haar onderzoek:

"Waar veel kruisjes staan wil ik een duurzaam, milieubewust alternatief geven". Ook wil ik naar de markt en winkels in Huissen gaan om te vragen of mensen mijn project willen sponsoren.

"Wij eten héél veel snoep thuis", zegt Sofie lachend. We schrokken van de hoeveelheid zakken snoep die we uitgestald hadden in de keuken. Nu schept mijn mama drop in papierenzakken. Lekker en milieubewust"

Wil jij ook meedoen aan Sofie haar onderzoek en bewust worden waar je op kunt minderen? Mail: sofiedamen@hotmail.com