eigen fotocompositie
eigen fotocompositie Foto: OvD

Ongepaste bezuinigingen

LINGEWAARD - In de gemeente Lingewaard besteedt het college van B&W, met goedkeuring van de gemeenteraad, voor miljoenen euro’s aan prestigieuze bouw- sport- en wegenprojecten. Een (forse) overschrijding van het oorspronkelijke budget is daarbij vaak aan de orde.


Ook voor de bestrijding van het coronavirus moet veel geld door de overheid (rijk en gemeente) worden betaald waarvoor geen financiële dekking is. De cliëntenraad WWB vindt het schrijnend dat het college van B&W nu geld bij elkaar probeert te schrapen door bij de meest kwetsbaren in de samenleving bezuinigingen door te voeren om tekorten te vereffenen. Bijvoorbeeld het beperken van vervoersmogelijkheden voor mensen met een beperking en door het beperken of onthouden van ‘Hulp in de huishouding’ in relatie tot het inkomen.

Wetend dat deze regeling is ingesteld ten voordele van de werkgelegenheid en daarmee bovendien het ’zwart werken’ tegen te gaan. Dat mensen met beperking/ziekte door ‘stapeling’ van ziektekosten niet (meer) in een financiële crisis geraken. Dat (hoog)bejaarden langer thuis kunnen blijven wonen door deze huishoudelijke ondersteuning aan te bieden en dat inkomen/vermogen geen beletsel mag zijn (zoals het AOW-pensioen, dat ook door leden van het koningshuis wordt genoten).

De cliëntenraad, die mensen bij werk en inkomen bemiddelt, hoopt dat de gemeenteraad van de gemeente Lingewaard en ook andere adviesraden in het Sociaal Domein geen instemming geven om te bezuinigen aan de onderkant van de samenleving. (Cliëntenraad Wet, werk en bijstand (CWWB) Lingewaard)