(foto: OvD)
(foto: OvD) Foto: OvD

WMO en begrip ‘eigen kracht’

LINGEWAARD - Wilt u bij de gemeente aanspraak maken op de Wmo om in aanmerking te komen voor een hulpmiddel of hulp in de huishouding, dan wordt door de gemeente vaak de term ‘eigen kracht’ gehanteerd. Ofwel in hoeverre je jezelf kunt redden.


De Cliëntenraad WWB Lingewaard bekruipt het gevoel dat de term ‘eigen kracht’ wordt gehanteerd om iets te bezuinigen. Het is een ongedefinieerde term, waarmee je alle kanten uit kunt. In theorie goed bedacht, maar in de praktijk slecht toegepast.


Een voorbeeld waarbij het mis kan gaan: Zoals bij wet is vastgelegd kan en mag de gemeente, onder het begrip ‘eigen kracht’, geen rekening houden met de financiële draagkracht van cliënt om de ondersteuning zelf te bekostigen.

Als voorbeeld: Bij de beoordeling van een aanvraag mag het college alleen rekening houden bij het begrip ‘eigen kracht’ tot op welke hoogte het de lichamelijke of geestelijke toestand van cliënt betreft en waardoor hij/zij taken niet meer zelf kan doen en niet met de financiële draagkracht.

Bent u niet tevreden over een besluit van het college dan kunt u met ons contact opnemen welke mogelijkheden er dan nog zijn. Zie pagina 3 van deze krant onder Advies & Hulp.


Cliëntenraad WWB Lingewaard