Beeld van de in aanbouw zijnde Doelenstraat in Huissen. (foto: Martien van Hemmen)
Beeld van de in aanbouw zijnde Doelenstraat in Huissen. (foto: Martien van Hemmen) Foto:

Kleurt centrum Huissen blauw?

HUISSEN - Wie kent in Huissen en omgeving niet de Doelenstraat met zijn kenmerkende wederopbouw woningen?


Het was zo'n karakteristieke straat dat er verzet was tegen de sloop van de direct na de oorlog gebouwde woningen. De tand des tijds was schijnbaar meedogenloos en sloop was onontkoombaar.

Natuurlijk ontstond toen de discussie over het uiterlijk van de nieuw te bouwen woningen.Iemand zonder gevoel voor dat stukje identiteit en verleden zou er zomaar iets kunnen plannen dat in iedere nieuwbouw wijk zou passen.

De discussie is gevoerd en na met redenen omgeven vertraging is de herbouw van de Doelenstraat in 2020 gestart. En nu - in het begin van 2021- geeft de straat zijn visitekaartje al af. De contouren worden duidelijk met de karakteristieke dakkapellen.

Het uiterlijk is heel blauw. Zou een ' blauwe' hand hebben gehad in de moderne uitstraling? Neen, We mogen gerustgesteld zijn... Het blijkt de isolatie te zijn want duurzaam wordt er herbouwd. Ook de pannen worden weer rood. De wederopbouw wordt recht gedaan.

Later dit jaar laten we ons verder verrassen. Dat zal ook gelden voor de voormalige inwoners die dan na een lang verblijf in een tijdelijke woning weer thuis komen in hun straat, naast het Gedenkpark. Er komt dus een heuse monumentale straat bij; een herboren Doelenstraat.