(foto: OvD)
(foto: OvD) Foto: OvD

Cliëntenraad WWB

kritisch over washulp

LINGEWAARD - De gemeente Lingewaard heeft iedereen die gebruik maakt van huishoudelijke hulp via WMO per brief benaderd en de mogelijkheid aangeboden om gebruik te maken van de was- en strijkservice.


De Cliëntenraad WWB heeft hierbij enkele kanttekeningen:

1e - Heeft u een Wmo-indicatie met was- en strijkhulp dan kunt u gratis(?) gebruik maken van deze 'washulp'. Maximaal twee keer per week een waszak waar 8 kilo was in kan.

Navraag leert ons, dat u dan gekort wordt in het aantal uren huishoudelijke hulp die u zijn toegewezen. Wij hebben uit informatie dat u wordt gekort met 1 uur per week.

2e - Het is vanzelfsprekend dat de gemeente regelt dat de bewassing voor u wordt gedaan, als u lichamelijk niet meer zelf in staat bent om de was te doen.

Dat de was wordt gedaan óf door de thuishulp óf door een wasserij is geen probleem. Maar de Cliëntenraad is van mening dat hierin een vrije keuze mogelijkheid moet zijn (maatwerk!). Het is incorrect dat de gemeente maar één commerciële instelling noemt in de brief. Volgens de Cliëntenraad is hierbij het concurrentiebeding in opspraak.

3e - Wij zijn verbaasd over het feit dat de gemeente haar adressenbestand van Wmo-geïndiceerden gebruikt om “washulp” van één bedrijf aan te bieden.

De gemeente is hier sturend bezig. De Cliëntenraad heeft uit informatie, dat het adressenbestand blijkbaar onterecht ook gedeeld is met dit bedrijf. De privacywet (AVG) komt hierdoor in de knel. Voor Advies & Hulp, www.cwwb.nl", zo meldt de Cliëntenraad WWB Lingewaard.