Ingezonden brief

Debieenergieverfienmodel


Van groot tot klein, alles is een verdienmodel geworden. Groot: hoe is het mogelijk, dat er wel handen, ruimte, centen zijn om een A15 aan te leggen, maar geen handen en ruimte voor vluchtelingen die in Griekenland verkommeren, of om huizen te bouwen?

Klein: hoe kan het, dat er langs de weg Bemmel-Huissen een uitvoegstrook is voor een minicarpoolplek en eenzelfde strook naar een vermeende weg naar Angeren (terwijl Huissen snakt naar asfalt) bij een nieuw kruispunt met 21 stoplichtunits (rotonde!!?) naar een industrieterrein met allemaal aardverwarmende zwarte blokkendozen? Vier verkeersborden als je van de dijk De Pas induikt, waar hooguit enkele bewoners en pakjesbezorgers rijden? Dorpkomborden van Lent tot van Elkweg, waar alleen wetgevers iets van snappen, maar deze burger een onmogelijke boodschap aan heeft?

Waarom is er in het jaar, dat de WHO de wereld wakker schudt vanwege het wereldvoedseltekort, er tegen de Linge op de beste klei op aarde een zonnepark geopend met gemeente Lingewaard prijkend op de bordbuster? Kwak die dingen tegen het asfalt van het talud van de defensiedijk; eerst alle huizen-en-schuren-en-veilingdaken volpanelen, maar dat is een slechter verdienmodel. Waarom liggen er motorvoertuigremmende (okay) hardstenen rijwielpestende drempels (niet okay) (made in China) in de Loostraat? Fietsers zwalken voor auto's langs om die via de stoep te ontwijken. Hele omgeving krijgt nieuwe lantaarnpalen, maar geen een met een zonnepaneel erop, dat kan alsnog; langs de Linge liggen ze klaar. Alles is net als Doutzen verworden tot verdienmodel. Zij is ook niet slim, wel het aanzien waard.

Jan Meurs