Huis te Ressen. (foto: Potloodtekening Abraham de Haan 1731)
Huis te Ressen. (foto: Potloodtekening Abraham de Haan 1731) Foto: Potloodtekening Abraham de Haan 1731

Unieke fotoserie Historische Kring Bemmel

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel heeft een unieke fotocollectie van historische gebouwen in de gemeente Bemmel in de vorige eeuw gekregen, een collectie die in 1935 is samengesteld door de bekende Ressenaar Gerard van Olst.


Gerard van Olst (1877-1958) bestelde In 1935 26 afbeeldingen van pentekeningen van historische gebouwen in de gemeente Bemmel uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam (RMA) en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) in Den Haag. Hij ontving de afbeeldingen als kleine glans zwart-wit foto’s met een toelichting op de keerzijde.

In 2017 kreeg de HKB van Riet Breunissen-van Olst een boekje met het artikel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen', dat haar vader, Gerard van Olst in 1936 samen met J. van Uden publiceerde. Het bleek een tot dan toe onbekende plattegrond van het kasteel van Ressen te bevatten die later een belangrijke rol zou spelen bij het inrichten van het kasteelterrein in Ressen.

De unieke fotocollectie van historische gebouwen in de gemeente Bemmel in de vorige eeuw is op 12 januari 2021 door Riet Breunissen-van Olst geschonken aan de HKB. Deze schenking is een mooie aanvulling van de fotocollectie van de HKB en completeert met de eerdere schenking uit 2017 het toch al rijke historische dossier van de familie Van Olst uit Ressen.

Het bestuur van de HKB bedankt Riet Breunissen-van Olst hartelijk voor deze schenking. In het meinummer van het Kringblad van de HKB zal een artikel over deze collectie verschijnen.