Oude ingang Langestraat. (foto: Jenneke Coenen)
Oude ingang Langestraat. (foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Online vieren...


HUISSEN - Een link doorsturen van een mooie preek. Een viering in de auto terugluisteren. Een ander moment dan zondag 10.00 uur kijken en/of luisteren. Niet in Huissen wonen en toch in Huissen naar de kerk gaan. Het kan nu allemaal.

Digitale vieringen voor iedereen die niet naar het gebouw kan of wil komen in deze coronatijd. Voor vrienden ver weg in Cuba of Brandenburg. Een ‘open verbinding’ in en buiten onze geloofsgemeenschap. Zo is het mogelijk samen te beleven, samen te vieren ook al is het op afstand en zal dit het elkaar fysiek ontmoeten niet kunnen vervangen. Tegelijkertijd worden we ons ook meer bewust van wat het betekent om alleen maar thuis te kunnen luisteren of kijken. Voor velen geldt dit al van ver voor corona.

Vanuit de kerk komen we nu bij mensen thuis. Met nieuwe mogelijkheden qua vorm en inhoud door de inzet van digitale middelen. ‘Oude wijn in nieuwe zakken’. Dingen loslaten om het nieuwe te vinden en de nieuwe wijn te proeven. Een uitdaging zeker nu alleen de hoogst nodige personen in het gebouw mogen komen. En er ook niet meer wordt gezongen in de kerk. Maar met vooraf opgenomen liederen of songs vanaf het internet krijgt de liturgie toch nog een veelzijdige en aansprekende invulling. We zijn blij met de mensen uit onze geloofsgemeenschap die zich hiervoor belangeloos inzetten. Daardoor is het mogelijk om verbonden met velen in een online viering ons spreken en zwijgen met en over God vorm te geven. Blijven we vertrouwen op en geloven in het verhaal van God en mensen.

Protestantse Gemeente Huissen, online viering 7 februari, 10 uur, ds. Matthijs Glastra.