(foto: Jenneke Coenen)
(foto: Jenneke Coenen) Foto: Jenneke Coenen

Bidden met open ogen

AMGEREN - De Bijbel heeft een boek met alleen maar liederen om te zingen én te bidden. Psalmen die het ‘brede geloof van de geloofsgemeenschap’ vertolken, Het kan allemaal wel waar zijn, mooi opgeschreven en doorverteld, maar IK God… hoe en waar kan ik jou toch vinden?


In het boek van de Psalmen worden verlangens en teleurstellingen, lief en leed, recht en onrecht van de gelovige en ongelovige mens onder woorden gebracht. Alle menselijke emoties komen langs, heel het leven wordt bezongen. Reisliederen, klaagliederen, liefdesliederen. Je zou het ‘bidden met open ogen’ kunnen noemen: alles wat er door mijn leven stroomt zal en moet gezien en uitgesproken worden. In het zoeken van mijn levensweg zoek ik de aanwezigheid van de Levende. In het leven zelf zit een onzekerheid die zich niet laat verstaan als een kwestie van twijfel, maar als een kwestie van gemis. In dat missen blijft er een grondvertrouwen dat door alles heen ‘zijn hand mij zal bewaren’.

“Psalmen nemen mij mee naar de binnenkant van de schriftverhalen. Je zingt jezelf het verhaal binnen en wordt deelgenoot van een koor dat deze liederen al vele eeuwen zingt. Psalmen nemen mij mee in de beleving en de emotie. De God die gezegd heeft Ik zal er zijn. Ik mag mijn hart luchten bij God. Dat geeft lucht en adem. Ik vind mijzelf terug en soms word ik zelf op mijn vingers getikt.” (Altijd hetzelfde lied, Gerard Swüste).

Protestantse Gemeente Huissen. Online viering 14 februari 10 uur, ds. Matthijs Glastra (www.pknhuissen.nl).