Het college staat toe om 100 arbeidsmigranten tijdelijk te huisvesten in een puntje van Lingewaard. (foto: Sjaak Veldkamp)
Het college staat toe om 100 arbeidsmigranten tijdelijk te huisvesten in een puntje van Lingewaard. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Vijftig tijdelijke woningen voor spoedzoekers

HUISSEN - De vraag naar een woning is hoog. GroenLinks zegt daarom verrast en niet gelukkig te zijn dat het college heeft besloten toestemming te geven om honderd arbeidsmigranten te huisvesten aan de rand van NEXTgarden in Huissen. Ze vinden het geen juiste plek en zien in werkgever én verhuurder geen juiste combinatie. Niet doen, zegt GL. Er zijn meer mensen die in deze gemeente tijdelijk of met spoed onderdak zoeken. Klopt zegt het college, hiervoor 50 tijdelijke woningen ‘ergens’ in Lingewaard.


NEXTgarden wordt hét ontwikkelingsgebied voor tuinbouw genoemd met 235 bedrijven en 2.150 arbeidsplaatsen. Juist voldoende arbeiders kan een uitdaging zijn. GroenLinks heeft ook een uitdaging en heeft het college schriftelijk om een reactie gevraagd. Hoe komen statushouders en zogenaamde spoedzoekers aan de bak.

Uit antwoorden van het college blijkt dat huisvesting van arbeidsmigranten een onderdeel is van de regio Arnhem-Nijmegen. De provincie trekt het proces. De Lingewaardse raad komt in de 2e helft van dit jaar aanzet om het beleidskader te bespreken.


Spoedzoekers zijn vaak aangewezen op een huurwoning, zo weet het college. Voor deze groep is echter geen beleid gemaakt. Een deel heeft in de huisvestingsverordening wel de status urgent gekregen. Mensen bijvoorbeeld die tijdelijk opgevangen worden in verband met met relationele problemen of geweld, zo wordt uitgelegd. “Zij hebben meer kansen bij het toewijzen van een huurwoning.”
Met Waardwonen bekijkt de gemeente waar tijdelijk 50 woningen gerealiseerd kunnen worden. Dat kan op korte termijn voor verlichting zorgen, schrijft het college. Het vinden van locaties blijft zeer lastig en tijdrovend. “Vandaar dat we een expert gaan inhuren die samen met Waardwonen gaat kijken waar en hoe deze tijdelijke woningen gerealiseerd kunnen worden.”

Wat betreft de statushouders ging het tot nu toe redelijk. Door de toegenomen taakstelling wordt dit wel een lastige opgave. Samen met corporaties en andere instanties wordt gekeken hoe ze de opvang kan garanderen.