Tiendelige verzilverde avondmaalsset. (foto: Paul Oostervink)
Tiendelige verzilverde avondmaalsset. (foto: Paul Oostervink) Foto: Paul Oostervink

Nieuwe ontdekkingen kerkzilver Hervormde Kerk Bemmel

BEMMEL - Bij zijn onderzoek naar het kerkzilver van de Hervormde Kerk in Bemmel deed Paul Oostervink, lid van de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen (HKB) enkele opmerkelijke ontdekkingen.


Met medewerking van Lies Manders van de Hervormde Kerk kon Paul zijn onderzoek uitvoeren dat resulteerde in een aantal tot nu toe nog onbekende bevindingen. Zo staat er op de achterzijde van de zilveren avondmaalsschaal uit de 17e eeuw, een wapenschild. De bijbehorende eucharistiebeker van de Bemmelse kerk is nooit teruggevonden. De zilveren avondmaalsschenkkan uit 1784, geschonken door Elisabeth van der Mieden, bevat een onbekend alliantiewapen en door de onderkant te onderzoeken is meer bekend geworden over deze meer dan 200 jaar oude schenkkan. Dezelfde schenkkan werd in de Tweede Wereldoorlog gestolen en kwam na een onderbreking van 47 jaar in 1991 weer terug in Bemmel.


Aan het kerkzilver van de Hervormde Kerk Bemmel zijn in 1998 door Joop Verburg en in 2019 door Yvonne de Boer (Historische Kring Gente) al eens artikelen gewijd. Alles over de nieuwe ontdekkingen van het kerkzilver zijn te lezen in een artikel in het meinummer van het kringblad van de HKB. Naast het kerkzilver ‘oude stijl’ omvattende een avondmaalsschaal (17e eeuw), avondmaalsschenkkan (1784), twee avondmaalsschalen (1889) en de avondmaalsbeker (1896) wordt het kerkzilver ‘nieuwe stijl’ uit 1953 beschreven.