Op de smalle privélaan met grind en eiken van weleer is het anno 2021 een doorgaande weg om goed te fietsen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Op de smalle privélaan met grind en eiken van weleer is het anno 2021 een doorgaande weg om goed te fietsen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Leemkuilselaan blijft nostalgische herinnering

BEMMEL – Twee keer een verzoek naar de gemeente, maar twee keer heeft de Historische Kring Bemmel bot gevangen om toestemming te krijgen voor plaatsing van twee replica-pilaren om de Leemkuilselaan een historisch cachet te geven. Het college vindt het een sympathiek gebaar, maar blijft nee zeggen. Kringvoorzitter Gijs Bouwman reageert teleurgesteld maar blijft strijdvaardig.


Elk dorp heeft nostalgische herinneringen. Bemmel heeft bijvoorbeeld de Leemkuilselaan, genoemd naar boerderij De Leemkuil die na een grote brand in 1934 is gebouwd. Tot medio jaren 60 was de toegang bij de Dorpsstraat goed zichtbaar. De Leemkuilselaan was tot aan de Dorpsstraat een privélaan van grind omzoomd met beeldbepalende eiken. Eénmaal per jaar werd de poort door de eigenaar gesloten. Vanwege de kermis, maar zeker om te voorkomen dat zijn laan vanwege de wegenwet een openbare weg zou worden.


In oktober 2019 werden vóór De leemkuil de laatste kastanjebomen gerooid. Het zicht op de woning is ruimer geworden, maar het historische beeld van de Leemkuilselaan is voorgoed weg. Reden voor de Kring om in actie te komen. De Kring en Streekmuseum Lingewaard hebben zich ingezet om de ‘verloren nostalgie’ met pilaren aan de Dorpsstraat zichtbaar te maken. Handige vrijwilligers en sponsoren zijn welkom. Alleen de vergunning nog.
Eerst de vergunning. Echter, de gemeente ziet verkeerskundig zoveel veranderingen, dat de pilaren een ‘wezensvreemd beeld’ opleveren. “Ze staan nu verloren in het grasveld. Indien een plek gevonden kan worden verderop in de laan, waarbij de weg strak tussen de kolommen loopt, ontstaat weer het beeld van een poort.”


Een plek voorbij de bushalte is het meest logische, stelt de verantwoordelijke wethouder Theo Janssen en het college heeft ‘vooralsnog' negatief besloten. "Je bouwt toch geen poort halverwege je tuin”, zegt kringvoorzitter Cor Bouwman. Hij gaat met de initiatiefnemers in beraad over het wel of niet doorgaan voor aanvragen van een vergunning.