(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Rotonde voor fietsoversteek Ressenstraat?

BEMMEL – Een veilige oplossing voor de fietsoversteek van het RijnWaalpad op de Ressensestraat is voor wethouder Johan Sluiter een gecompliceerd dossier. Lingewaard staat tegenover omwonenden, wijkplatform Bemmel-West, Vereniging Dorpsbelangen Ressen, gemeenteraad en hij wordt over de schouders meegekeken door Nijmegen. Inzet is samengevat een tunnel of rotonde. Betrokken bewoners spreken van een ‘vermomd besluit’ dat er al gekozen is voor de voor de voor hen ongewenste rotonde. De varianten van bewoners zouden te kostbaar zijn.


In 2017 reden er dagelijks bijna 1100 fietsers over het fietspad. Twee jaar later 1900 fietsers. Op de Zwarteweg reden er in 2017 ongeveer 1300 fietsers. Twee jaar later iets meer dan 2400. Ter vergelijking: op de John Frostbrug in Arnhem reden in 2019 bijna 16.000 fietsers.

De meest besproken snelfietsoversteek in Lingewaard heeft een korte maar geen fijne geschiedenis. Fietsers hadden bij het oversteken voorrang op het snelverkeer. Geen handige oplossing voor een drukke doorgangsweg. De routing van de snelfietsroute ter hoogte van Ressen is niet ideaal, zegt wethouder Sluiter. Na gedoe komt er voor de veiligheid in 2019 een tijdelijk aanpassing. Fietsers zijn uit de voorrang gehaald, in combinatie met aanpassing van de wegversmalling bij de Woerdsestraat. De ellende bleef. GroenLinks Lingewaard was met kritische vragen er al snel bij.

Een definitieve oplossing is onderdeel het totaalproject Dorpsensingel van de gemeenten Lingewaard en Nijmegen. De Waalburen hebben in dit project belang bij een goede ontsluiting van het sterk groeiende Nijmegen Oost. In het overleg zitten vanaf 2019 de gemeenten en omwonenden bij elkaar. Een jaar later liggen er negen varianten op tafel, legt het college uit. Iedereen kon ongeacht de kosten voor hun beste oplossing kiezen. Een rotonde lijkt de meeste kans te maken waarover de gemeenteraad in juni een oordeel mag geven. Er ligt niets vast, zo zegt het college. “We maken duidelijk dat er nog geen besluit genomen is over de uit te werken variant en dat hierover enkel een voornemen uitgesproken is.” Het college verwacht dat het in juni voor discussie en besluitvorming naar de gemeenteraad kan.