De peultjesplanten worden verzorgd. (foto: Piers van der Torren)
De peultjesplanten worden verzorgd. (foto: Piers van der Torren) Foto: Piers van der Torren

Bezoek (online) een boer

tijdens de 'Wij eten lokaal'-dagen

LINGEWAARD - Je groentes direct van de boer uit de buurt, vers en lokaal? De afgelopen jaren zijn steeds meer boeren en burgers gaan samenwerken aan nieuwe manieren van voedsel verbouwen en verkopen. Zo zijn door het hele land CSA’s gestart.


CSA staat voor Community Supported Agriculture, een vorm van landbouw waar de burger producten direct van de boer afneemt. Op deze manier is de boer verzekerd van afzet doordat ze met burgers afspraken hebben gemaakt over de afname van hun producten. Burgers zijn op hun beurt verzekerd van verse en lokale groentes, vlees, eieren, zuivel en/of brood, vaak aangevuld met producten van de bio-groothandel.

In het hele land is goed te merken dat veel mensen door corona anders gaan denken over de economie en het voedselsysteem. Veel mensen willen naar een nieuw normaal waar geluk, gezondheid en welzijn op één staan, met meer aandacht voor de natuurlijke omgeving, boeren en lokaal eten. Ook vanwege het klimaat is voedsel van dichtbij een goede keuze.

In Nederland zijn er nu in totaal meer dan 80 CSA tuinderijen. En dat aantal blijft alleen maar toenemen! In het weekend van 20/21 maart kun je door het hele land online open tuinderij-dagen bezoeken. Ook in Lingewaard: Zelfoogsttuin De Brouwketel in Huissen luidt op zaterdag 20 maart om 10:00 het nieuwe seizoen in met een online kennismaking met de tuin en tuinster. Bij de zelfoogsttuin kun je het hele seizoen je eigen groentes oogsten, die de tuinster op ecologische wijze voor je kweekt. Je kunt de virtuele rondleiding bezoeken via www.wijetenlokaal.nl, of kijk op landgoeddebrouwketel.nl.

Een oogsters haalt de wortels vers uit de grond. (foto: Piers van der Torren)