Doortrekking A15,

wat gaat het worden?

ANGEREN - Als sinds de oprichting van Strijdbaar Angeren in 2007 hebben de ontwikkelingen met betrekking tot de doortrekking van de A15 onze volle aandacht. Van het ontwerp tracé-besluit naar de vaststelling er van en de gang naar de Raad van State in collectieve samenwerking met de stichting 'Duurzame aanleg A15'.


De uitspraak van de Raad van State (RvS) op de vele ingediende zienswijzen van half januari was enigszins teleurstellend. Enkele kritische punten werden met niet al te sterke argumentatie terzijde geschoven. Alleen op het onderwerp stikstof kon de RvS niet mee gaan en heeft daarop Rijkswaterstaat gesommeerd om na de zomer met correcte stikstof berekeningen te komen. Het gebruikte rekenmodel ( Aerius-SRM2) was niet toereikend genoeg om een juiste berekening van de stikstofdepositie te bepalen.

In de afgelopen weken hebben we als Strijdbaar Angeren samen met de stichting 'Duurzame aanleg A15' nog contact gezocht met provinciale statenleden, tweede kamer leden en de Europese commissie. In meer of mindere mate kunnen zij wellicht nog invloed uitoefenen op de doortrekking van de A15 zoals die nu voorligt. De ingrijpende gevolgen van de doortrekking van de A15 op de voorgestelde wijze zijn en blijven een te forse inbreuk op de leefomgeving van aangrenzende gebieden. Strijdbaar Angeren ondersteunt de keuze voor een goede verkeersontsluiting van de gemeente Lingewaard, echter wel op een voor de leefbaarheid verantwoorde wijze. Wat het gaat worden? In het najaar 2021 zullen we het definitief weten.