Afvaleiland in Gendt. Niet iedereen is blij met Diftar en kiept zijn vuilniszak liever gratis náást de bak. (foto: Sjaak Veldkamp)
Afvaleiland in Gendt. Niet iedereen is blij met Diftar en kiept zijn vuilniszak liever gratis náást de bak. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Diftar-systeem dit jaar voor alle bewoners

BEMMEL – In Lingewaard liggen eind dit jaar waar mogelijk de restafvalcontainers bij wooncomplexen ondergronds. De slotsom is wel dat dan iedereen te maken heeft met het gemeentelijke Diftar-systeem. Dit jaar worden ook weer een aantal bovengrondse glas- en kledingcontainers ondergronds gebracht. De kosten worden gedekt vanuit de afvalstoffenrechten.



Het college heeft in 2016 gekozen voor het project ‘Van bovengronds tot ondergronds.’ In de afgelopen jaren zijn onder die noemer 45 bovengrondse containers vervangen en onder de grond gebracht. Het gaat nu om vijf inzamellocaties in Bemmel, één in Doornenburg, twee in Gendt en dertien stuks in Huissen.

De gebruikers van deze verzamelcontainers betalen jaarlijks een vast bedrag. “Dit geeft geen prikkel om restafval beter te scheiden”, weet afvalwethouder Theo Jansen. Een toegangscode is de oplossing. Er wordt dan betaald per inworp. Nu kan de bewoner net zoveel afval kwijt voor hetzelfde bedrag. En dat is niet de juiste weg. “Zo dagen we hen ook uit om hun restafval zo goed mogelijk te scheiden.”

De ervaringscijfers zijn duidelijk. Bewoners die nog een bovengrondse container gebruiken, kiepen jaarlijks gemiddeld 160 kilo ongescheiden afval weg. Dat verandert als ze straks mee gaan doen met Diftar, zo is de inschatting. Ze betalen nu 172 euro per persoon. Bij een Difrar-systeem wordt nu 204 euro betaald voor 23 kiepopeningen, inclusief vastrecht. Deze mensen gooien geen 160 kilo maar gemiddeld 85 kilo restafval in de ondergrondse container.


Van de 27 bovengrondse container kunnen er acht niet 1-op-1 door een ondergrondse exemplaar worden vervangen. Als oorzaken worden genoemd omdat de containers te dicht bij een waterkering staan, inpandig zijn of voor de klus niet op de goede juiste plaats staan. Voor die acht plaatsen wordt maatwerk geleverd. “We willen alle verzamelcontainers eind 2021 vervangen door een container met toegangscontrole.” Op welke wijze, is nog niet bekend, wel dat er containers bij zijn, die mogelijk worden samengevoegd.