Overzichtsfoto terrein met plattegrond tankstation. (foto: Engie)
Overzichtsfoto terrein met plattegrond tankstation. (foto: Engie) Foto: ENGIE

Fountain Fuel en Engie werken aan waterstoftankstation

NIJMEGEN - Fountain Fuel en Engie werken samen aan de realisatie van een emissie loos tankstation op het terrein van Centrale Gelderland. Waterstof tanken en batterij elektrisch laden worden hier gecombineerd. Het station wordt geschikt voor vrachtwagens en personenauto’s. Voor de bouw van het station wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen. Over twee jaar moet het zero-emissiestation klaar zijn.


"We richten ons zowel op personenauto’s als op vrachtvervoer. Waterstof zal vooral gebruikt worden door mensen die snel willen tanken of meer actieradius willen. Daarnaast wordt waterstof heel belangrijk voor goederenvervoer."

Fountain Fuel en Engie willen de gehele keten ontwikkelen. Van lokale duurzame elektriciteitsopwekking tot het maken en opslaan van groene waterstof. Daarnaast willen we de overstap naar duurzame auto’s en vrachtwagens stimuleren. Om dat mogelijk te maken wordt de komende periode actief de samenwerking gezocht met vrachtvervoerders in de omgeving. Stephan Bredewold, Fountain Fuel: ‘We gaan vervoerders helpen met de overstap op duurzaam vervoer bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van waterstoftrucks. Ze betalen dan voor het gebruik en hoeven niet meteen de hele de investering van de aanschaf te doen.

"Daarnaast wordt onderzocht of we waterstof-auto’s of batterij-elektrische auto’s via een deelconcept kunnen aanbieden voor inwoners uit de omgeving. Dat levert behalve rijplezier ook schone lucht en minder verkeersbewegingen op. In de ontwikkelfase wordt ook bekeken of andere vormen van duurzame mobiliteit wenselijk en haalbaar zijn."