Monique Ritzen.
Monique Ritzen. Foto:

Samen werken aan dementievriendelijk Lingewaard

LINGEWAARD - Hoe vroeger we signalen van dementie herkennen, hoe beter!


Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van mensen met (beginnende) dementie, is het belangrijk dat we signalen van dementie snel herkennen. Hierdoor kunnen mensen op tijd ondersteuning krijgen, kunnen ze goed nadenken over hun wensen en kunnen ze deze wensen vastleggen. Dit zorgt voor meer eigen regie bij mensen met (beginnende) dementie. De toekomstplannen kunnen samen met de mantelzorgers worden gemaakt. Later kan de zorgverlening beter worden afgestemd op wat iemand met dementie graag wil. Ook kunnen mensen mogelijk langer meedoen met dagelijkse activiteiten in de eigen omgeving.

Het is belangrijk dat er goede begeleiding is en uitleg wordt gegeven. Door de mantelzorgers en omgeving al op tijd te betrekken, ontstaat er meer begrip en kunnen frustraties of botsingen voorkomen worden. Zorg- en hulpverleners zoals de huisarts, casemanager dementie en mantelzorgconsulent kunnen hierbij advies en begeleiding geven.

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om signalen van dementie te herkennen. Veel middelen staan online, zoals een geheugentest op de website van Alzheimer Nederland. Op de website www.netwerkdementiearnhemeo.nl is informatie te vinden over het herkennen van dementie. Ook wordt staan er links naar onder andere de geheugentest.

Het is prettig om met familie en vrienden uw zorgen te bespreken en na te vragen wat zij ervaren. Daarnaast is het erg belangrijk de signalen van dementie vroeg al te delen met de huisarts, die kan verder adviseren en verwijzen.