Waardevolle bomen blijven staan. Die moeten ook tijdens de bouw volop bescherming krijgen. (foto: Sjaak Veldkamp)
Waardevolle bomen blijven staan. Die moeten ook tijdens de bouw volop bescherming krijgen. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Monumentale boerderij bewoning voor senioren

BEMMEL – Twee jaar geleden vroeg de erfgenaam van de vervallen en onbewoonde boerderij De Vossenhol in Bemmel tevergeefs aan het college om intrekking van de status gemeentelijk monument. Het pand uit 1840 zou onverkoopbaar zijn. Nu is in principe goedkeuring verleend om De Vossenhol geschikt te maken voor zes wooneenheden gericht op senioren.


De taxateur van de erfgenamen kwam eerder tot de conclusie dat het boerderijtje in slechte staat is. De onderhoudstoestand is matig tot slecht. Samen met de niet onderhouden fruitboomgaard geeft de locatie een desolate indruk. Regulair onderhoud is niet meer zinvol. De schuur staat volgens de taxateur gedeeltelijk op instorten. Het zou ‘aannemelijk’ zijn dat de constructieve toestand van het pand te maken heeft met heiwerkzaamheden bij de achtergelegen nieuwbouw. ”Potentiële kopers deinzen terug vanwege de extra hoge renovatiekosten die de monumentale status met zich meebrengt.”

Het college bleef er bij dat de Vossenhol een gemeentelijk monument moet blijven. En nu is er tevredenheid. Behoud van het gemeentelijk monument en de cultuurhistorie van Bemmel blijven in beeld. De oude T-boerderij met de schuur kunnen geschikt gemaakt worden voor drie wooneenheden met strikte aandacht voor de monumentale status, plus het toevoegen van een passende schuur voor nog eens drie eenheden.


Behoud van een aantal beeldbepalende bomen waarvan één monumentaal staan bij de gemeente vol in beeld. De tuin, erf en boomgaard moeten als eenheid bewaard blijven, meldt het college.

Op het terrein komen op het achtererf acht parkeerplaatsen. Voor de bezoekers moet de initiatiefnemer aan de overkant van de weg drie parkeerplaatsen maken, Verder wordt de initiatiefnemer medewerking gevraagd om het doodlopende trottoir op eigen grond te verbinden met de rotonde.

Samengevat zegt het college dat er een plan voor senioren ontstaat binnen een cultuurhistorisch groene omgeving in een maatschappelijk interessante leefomgeving.