Motorrijders zijn liefhebbers van dijken. (foto: Sjaak Veldkamp)
Motorrijders zijn liefhebbers van dijken. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

College verstomt burgerroep voor dijkafsluiting motoren

BEMMEL – De Lingewaardse dijken blijven open voor motorrijders. Het gemeentebestuur ziet nu geen mogelijkheid om de gemeente Lopik op te volgen die het na twee jaar procederen is gelukt om de Lekdijk bij Lopik deels af te sluiten. Reden voor het VVD-raadslid Nick Hubers over de ‘jaarlijks terugkerende voorjaarsdiscussie’ schriftelijke vragen te stellen.


Per 1 maart is op de Lekdijk het verbod voor motoren in het weekend van kracht tot 1 november. De politie gaat het contoleren. Lingewaardse bewoners willen dat ook. In mei 2020 schrijft een bewoner aan de Rijndijk in Doornenburg aan de gemeente: “Ik woon aan de Rijndijk in Doornenburg en weet dus heel goed waar ik het over heb, de gillende motorrijders die onze dijken gebruiken als een circuit, zorgen voor veel onrust, gevaar en irritatie.” Na de eerste zonnige dag in februari van dit jaar: “Het is weer zover, het eerste zonnige weekend hebben we weer gehad, met daarbij een explosie aan motorgeluid overlast op onze dijken. Ik blijf jullie maar achtervolgen om uiteindelijk een oplossing te vinden voor dit enorme probleem.”


Volgens Hubers zijn weer klachten/meldingen ontvangen over geluidsoverlast van motoren. Voor het college geen aanleiding om motoren te verbieden. In het coalitieprogramma 2018-2022 staat dat ze de dijken open willen houden. “Het afsluiten van de dijken heeft mede tot gevolg dat er meer gemotoriseerd verkeer door de kernen van Lingewaard gaat rijden.’’

De gemeente Lopik is ‘vooralsnog ’niet haalbaar voor Lingewaard, meldt het college. Het argument is dat het motorverbod op de dijken in 2018 door de rechtbank onderuit is gehaald. Vanwege een ondeugdelijke motivatie, geeft het college ruiterlijk toe.


Op het Bemmelse gemeentehuis is bekend dat dijkbewoners overlast ervaren van motoren. Maar het college zegt nog steeds niet te kunnen aantonen dat alleen motorrijders voor overlast zorgen. “Ook automobilisten, landbouwverkeer en groepen wielrenners zorgen voor overlast op de dijkwegen. Zonder een gedegen onderzoek en deugdelijke motivatie is het niet zinvol om opnieuw te proberen een motorverbod in te stellen.”

Op verzoek van het VVD-raadslid is het college bereid in gesprek te gaan met dijkbewoners, MAG/KNMV en politie om samen naar een oplossing te zoeken. Het openhouden van onze dijkwegen is daarbij wel het uitgangspunt, stelt het college fijntjes.