Ondernemers profiteren van gratis aanbieden klein chemisch afval. (foto: Sjaak Veldkamp)
Ondernemers profiteren van gratis aanbieden klein chemisch afval. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Milieupas aanbieden klein chemisch afval

LINGEWAARD – Een verfblik, batterijen en lampen gratis naar de milieustraat brengen of simpel en gemakkelijk in de grijze kliko kiepen. Hoe gaan Lingewaarders om met het aanbieden van klein chemische afval (kca). De raadsfractie van Lokaal Lokaal Belang Lingewaard (LBL) maakt zich hierover zorgen en heeft het college om een schriftelijke reactie gevraagd. Op het gemeentehuis heerst tevredenheid, maar er komt wel een onderzoek naar mogelijkheden hoe het kca van ondernemers geregeld moet worden.


Het afvalbeleid heeft volgens fractievoorzitter René Derksen in de afgelopen 10 jaar verschillende wijzigingen ondergaan. Zoals de inzet van middelen en maatregelen op het verminderen van restafval. Voor kca ligt dit zaak complexer, zegt Derksen In Lingewaard is één inleverpunt voor een groot deel van het kca. “Ons bereiken berichten dat daardoor inwoners kiezen om een deel van het KCA bij het restafval te laten belanden.”


Volgens het college verloopt het traject niet verkeerd, maar toch. “De zorg dat bewoners afval verkeerd aanbieden, is altijd terecht.” Over de scheiding van het kca zijn niet zoveel zorgen’, zo krijgt het raadslid antwoord. Vorig jaar is bij de enige milieustraat in de gemeente bij Van Dalen in Huissen 23.578 kilo kca aangeboden. Dat is 0,5 kilo per inwoner. De gemeente houdt voor dit jaar gelijkwaardige hoeveelheden.


Milieupas
Lokaal Belang Lingewaard is benieuwd of er verbetering te verwachten zijn. Ja zegt het college, op de toegangscontrole. Die is nu erg lastig vanwege de wet AVG. “We vermoeden dat er op dit moment mede door de beperkte toegangscontrole kca gratis wordt aangeboden door (kleine) ondernemers.” En dat is niet de bedoeling, zegt het college. Die groep moet bij Van Dalen de knip trekken, maar inzamelaar mag geen persoonsgegevens uitwisselen en verstrekken. Daarom laat het college een onderzoek starten hoe Lingewaard het aanbieden van kca via een milieupas kan regelen.