De deken geeft een indruk prijs van het Marmeren Naam monument. (foto: Martien van Hemmen)
De deken geeft een indruk prijs van het Marmeren Naam monument. (foto: Martien van Hemmen) Foto: Martien van Hemmen

Namenmonument:

Tipje van de sluier

BETUWE - Sinds de onthulling van monument De Klok in 2014 leeft het idee om de lijst met oorlogsslachtoffers compleet te maken.Hierbij werd het leidende uitgangspunt dat de lijst betrekking zou moeten hebben op al die 'Huissense' burgerslachtoffers in de periode mei 1940 tot augustus 1945.


Concreet betekende dit, dat óók de overleden personen van buiten Huissen hiermee bedoeld worden.Veelal betrof het burgers die Huissen zagen als veilig toevluchtsoord direct na de operatie Market Garden. Doordat die operatie mislukte werd ook Huissen frontgebied waardoor in deze groep óók slachtoffers vielen. Het gaat om tientallen personen uit Elst, Arnhem, Elden en Nijmegen.

Bij de slachtoffers vindt men ook de in Vught geëxecuteerde Huissenaar en de bij beschietingen op de Veluwe omgekomen persoon. Oorlogsslachtoffers zijn ook de direct na het formele einde van de oorlog door een aanrijding met een geallieerd voertuig overleden burgers. Het betreft hier een indrukwekkende lijst met liefst 187 namen van aan Huissen gerelateerde omgekomen burgers.

De zoektocht begon in 2016. Er werden bronnen geraadpleegd, oproepen gedaan en interviews gehouden. De lijst van 80 kinderen en 107 volwassenen toont naam en leeftijd van de overledene.

Door transportbedrijf Meters werd het zware monument op zijn voetstuk geplaatst. Medewerkers van de Burger Initiatief Groep ( BIG) zullen voor een passende aankleding zorgen. Via stichting Gedenkpark Huissen Stad is dit een project in.het kader van Gelderland Herdenkt. Vanaf 4 mei zal het namenpaneel het Massagraf als het ware compleet maken.