De sportactiviteiten worden door corona buiten gehouden. De hal wordt straks gebruikt voor examens. (foto: Sjaak Veldkamp)
De sportactiviteiten worden door corona buiten gehouden. De hal wordt straks gebruikt voor examens. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Nieuwe sporthal moet De Heister vervangen

BEMMEL – Sporthal De Heister in Bemmel wordt vervangen door een uitgebreide sporthal ‘nabij’ het Over Betuwe College’. De definitieve locatie is in studie. De investering is geraamd op 4.750.000 euro. De gemeente wordt eigenaar. Verenigingen betalen 45 euro per uur.


De binnensport in Bemmel roert zich al vele jaren over een geschikte accommodatie. Nu is de gemeente van oordeel dat de ruim 40-jarige Heister van het OBC aan vervanging toe is. Onlangs heeft daklekkage voor de nodige kosten gezorgd. De levensduur van de hal is min of meer ten einde, zeggen de betrokkenen.
Lingewaard telt vijf sporthallen die allemaal hard nodig zijn. En mocht De Heister niet meer als sporthal dienen dan komen sportverenigingen in de knel dat ze niet terecht kunnen in een andere sporthal in Lingewaard. Het OBC krijgt vanaf 2023 bovendien te maken met meer uren bewegingsonderwijs. Deze aanpassing legt een grote druk op de binnensportaccommodaties in Bemmel en Huissen, weet het college.

De oude Heister is eigendom van het OBC. Er is nog gekeken of renovatie zinvol en mogelijk zou zijn. De investering is echter bijna net zo hoog als bij nieuwbouw en geeft niet meer faciliteiten. Door een andere locatie te kiezen hoeft geen tijdelijke sporthal worden gerealiseerd. Hiervoor ontbreken de financiële middelen.

De nieuwe sporthal is in de weekeinden beschikbaar voor sportwedstrijden. De sportvloer heeft daarom de afmeting van 24 bij 44 meter en zes kleedkamers. Samen met een tribune en kantine kan de gemeente voldoen aan de wedstrijdbehoefte van verenigingen die nu moeten uitwijken naar sporthallen buiten Lingewaard, zegt het college.” Er is nog geopperd om de kantine van school en sporthal te combineren en sportverenigingen gebruik laten maken van onderwijsruimten. Het OBC heeft dit plan afgewezen omdat ze hiermee slechte ervaringen hebben.

Na overleg met sportverenigingen en het OBC is het programma van eisen aangepast en vastgesteld. De vervolgstappen zijn onder andere keuze van architect en locatie. Waar de nieuwe sporthal komt te staan is nog niet bekend, maar wel op het terrein van het Over Betuwe College.