Een oogster eet de maiskolf direct van de plant. (foto: Vivian van der Torren)
Een oogster eet de maiskolf direct van de plant. (foto: Vivian van der Torren) Foto: Vivian van der Torren

Open dag bij zelfoogsttuin De Brouwketel

LINGEWAARD - Lokaal, duurzaam en seizoensgebonden eten wordt de afgelopen jaren steeds populairder. En daar zit wat in: je kunt immers zien hoe je groentes worden gekweekt en dus makkelijk zelf oordelen over de kwaliteit. Bovendien komt het zó uit de grond, zonder afstand en tijd te hoeven overbruggen in koelcellen en opslagplekken. Wel zo lekker en duurzaam!


Eén zo'n lokaal initiatief in Lingewaard is Zelfoogsttuin de Brouwketel. Op zaterdag 15 mei houdt de zelfoogsttuin open dag. Die dagen is iedereen de hele dag welkom om een kijkje te komen nemen. Tussen 11.00-16.00 staan de tuinders voor je klaar voor een persoonlijke rondleiding. Wil je graag komen en een moment reserveren? Mail dan je gewenste dag en tijd naar vivian@landgoeddebrouwketel.nl, of bel Vivian: 06 19974905.

De tuin ligt op Landgoed De Brouwketel, midden in de Huissense uiterwaarden. Op de tuin kun je met een abonnement van mei tot en met december dagelijks verse groenten en kruiden oogsten. Ook staat er een kleurrijk palet aan snijbloemen, voor op de vaas. Alle gewassen zijn op ecologische wijze gekweekt. Zo zijn alle zaden en planten biologisch, wordt er niets bespoten en ligt langs de tuin een brede wilde bloemenrand voor bijen en andere insecten.

In het hele land bestaan tuinderijen die zich richten op lokaal, verbinding tussen boer en burger, en duurzame teelt. Veel initiatieven zijn aangesloten bij het CSA-netwerk, wat staat voor Community Supported Agriculture. Wil je meer weten over dit soort boerenbedrijven, in de buurt of elders in het land? Kijk dan op csanetwerk.nl.

Tijdens een open dag nemen geïnteresseerden een kijkje. (foto: Wietze Wiegersma)
De groentes in de bijzondere ronde kas zijn bijna klaar voor de oogst. (foto: Vivian van der Torren)