Foto: sjaak veldkamp
Foto: sjaak veldkamp Foto: sjaak veldkamp

Huissen heeft (nog) papiercontainers bij oud complex Jonge Kracht

Service-inzameling oud papier op politiek agenda

LINGEWAARD – Oud papier en karton aanbieden blijft de gemeenteraad bezig houden. Léon Dekkers (D66) en Berry Wilkens (VVD) botsen hierover met milieuwethouder Theo Janssen. Ze herhalen hun motie ‘service op scheiden’ van vorig jaar: hoe het staat het met het plaatsen van extra containers in woonwijken. Een raadsmeerderheid had vorig jaar oktober de motie ondersteund. Wethouder Janssen lijkt weinig buigzaam, hij vindt het te duur. Er liggen schriftelijke vragen.



Door de coronacrisis is het aantal internetaankopen sterk toegenomen waardoor de berg kartonnen dozen en papier stijgt. Eens per maand wordt het aan de straat gezet maar het zou beter kunnen, benadrukken D66 en VVD. “De behoefte aan goede, laagdrempelige mogelijkheden om zich te ontdoen van dit materiaal is hierdoor alleen maar toegenomen”, laten ze weten. "Precies wat de motie vorig jaar al beoogde.”

Vorig jaar zei Janssen een onderzoek te doen of er in wijken containers kunnen komen, met name bij hoogbouw. In januari kwam er een memo naar de gemeenteraad. Gelet op ‘hogere vervuiling kosteneffectiviteit’ is besloten om op slechts een beperkt aantal locaties over te gaan op het plaatsen van containers.
D66 en VVD vragen zich af of het college nog aan hun motie denkt. De motie roept op tot een verhoogd serviceniveau. “Onze fracties hebben het gevoel dat met deze werkwijze niet volledig wordt voldaan aan de wensen van de raad.”

Kernvraag; komen in de wijken ‘aanbrengpunten’? Volgens Dekkers en Wilkens zou je door samenwerking met de oud papier inzamelaars naar geschikte locaties kunnen komen. Hiermee wordt het serviceniveau aanzienlijk verhoogd en scheiding van afval bevorderd, laten ze weten.

Wethouder Jansen heeft in januari gezegd een onderzoek uit te voeren naar de huis-aan-huis inzameling. Formeel kan het college de motie naast zich neerleggen. Vóór 3 juni moet er schriftelijk antwoord worden gegeven.