Onbekend, emaille bordje. (foto: HKH (Hist. Kr. Huessen)
Onbekend, emaille bordje. (foto: HKH (Hist. Kr. Huessen) Foto: HKH (Hist. Kr. Huessen

Huissen Stad 3 x 16. Wie lost het raadsel op?

HUISSEN - De Historische Kring Huessen kreeg een oud, emaille bordje met de tekst 'Huissen Stad 3 x 16' aangeboden. Wie weet de betekenis ervan (museum@huessen.nl)? De oproep staat in het onlangs verschenen tijdschrift 'Mededelingen' nr. 2, jrg. 2021.


Wat een bewogen geschiedenis! Het gaat hierbij om het beeld van Christus Koning (1930), dat nu bij de Zandse kerk staat. In een artikel over het meer dan manshoge beeld valt onder andere te lezen, dat een Huissense bakker in 1930 550 gulden uitloofde aan iedereen die kon aantonen dat hij of zij de plaatsing van het beeld tegengewerkt had.        

Verder valt deze keer op, dat er gebruik is gemaakt van veel illustraties en foto's. Zoals bij de artikelen over de Arnhemse Poort, de 'exotische vogels', Jan van Binsbergen én Jan Rutjes. Eén artikel gaat zelfs over een ver verleden: de dertiende eeuw. Verder stipt Joop Brons in zijn column de 'beroemde' punaises bij de Buitenpoort aan. "Hebt u overigens dokter van Delft als huisarts gehad? Dan kunt u nu weer kennismaken met hem... een aantal instrumenten van de arts zijn door de heer Kurvers aan het museum Hof van Hessen geschonken. Ook schonk Jos Pauw een schilderij van kunstschilder Cor Melchers. Heeft u tenslotte nog een opmerking of wilt u voor slechts 20 euro per jaar lid worden? Stuur dan een mailtje naar museum@huessen.nl."