Bouwen in hartje centrum is zonder overheidssteun onhaalbaar. (foto: Sjaak Veldkamp)
Bouwen in hartje centrum is zonder overheidssteun onhaalbaar. (foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Wapen van Bemmel wordt afronding centrumplan Bemmel

BEMMEL - De zaal van Het Wapen van Bemmel gaat plaatsmaken voor 21 koopappartementen. De gemeente heeft vruchteloos de voorwaarde opgesteld om circa 20 procent in de middendure huursector te realiseren. Financieel onhaalbaar, zegt de initiatiefnemer Van Wijk Vastgoed.


Het wooncomplex wordt opgetrokken in vier bouwlagen. In de parkeerkelder is ruimte voor twintig auto’s en één parkeerplaats op eigen terrein. Op verzoek van omwonenden wordt de ingang aan de Pollenbrink. De archeologie krijgt ook nog een stem. Het Wapen van Bemmel is de laatste fase in de afronding van het centrumplan Bemmel, concludeert het college.

Na twee jaar zijn nu de verkennende gesprekken achter de rug. Er staat nog geen potloodlijn op papier, zei Michel van Wijk oprichter van Van Wijk Vastgoed. Hij gaf wel aan er iets moois van te maken. “Het is een goede en sterke, stabiele plek voor de bouw van appartementen.” ‘Iets moois’, maar er moet ook geld verdiend worden. 21 appartementen in de vrije sector in hartje centrum is tegenwoordig zonder overheidsbijdrage onhaalbaar, zeggen alle partijen. Ook in Bemmel. Van Wijk heeft volgens het college openheid van zaken gegeven in de planexploitatie en door een bouwkostenscan uit te voeren.
Voor overheidssubsidies is geen mogelijkheid. Ook voor Lingewaard. Een financiële bijdrage voor vijf middenhuur-appartementen zou ‘buitenproportioneel’ zijn, zo concludeert het college. Per appartement zou minstens 30.000 euro steun op tafel worden gelegd.

Late Middeleeuwen

De archeologie roert zich. Er is een archeologisch onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat er mogelijk archeologische resten uit de Late Middeleeuwen en/of de Nieuwe tijd aanwezig zijn. Er wordt door een sleuvenonderzoek een aanvullend onderzoek uitgevoerd.

En dan deze tijd. Het college heeft van het begin af aan ingezet op veel nieuwbouw. Dit wordt voor de groene gemeente Lingewaard nog een hele opgave. Volgens prognose schreeuwt Bemmel tot 2030 om nog eens plannen voor 450 woningen. Voor Lingewaard heeft het college tot 2030 ongeveer 1600 woningen in gedachte. De wens van het college is 1100 stuks voor 2025. De praktijk kent ‘slechts’ 650 woningen.