(foto: Sjaak Veldkamp)
(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

Het dijkvak Lent tot Sprok is volgend jaar aan de beurt

Gastvrije Waaldijk van Gorinchem tot Fort Pannerden

LINGEWAARD - De Waaldijk van Lent tot aan de Sterrenschans in Doornenburg verandert in een recreatief ‘gastvrije Waaldijk’. Het project is onderdeel van het dijkversterkingsplan waar ook West Betuwe, Tiel, Neder-Betuwe, Overbetuwe en Nijmegen aan deelnemen. “Eenheid in weginrichting draagt bij aan een veiligere verkeersafwikkeling”, zo is de gedachte. De bedoeling is eenzelfde landschap te krijgen vanaf Gorinchem tot aan het Fort Pannerden. Een dijk die uitnodigend is voor meer en langere wandel- en fietstochten over de dijk. Zitbanken en straatverlichting worden over het hele traject hetzelfde.



Naar verwacht wordt volgend jaar de dijk van Nijmegen tot de Sprok aangepakt. Het traject tot aan Fort Pannerden is rondom 2024 aan de beurt. De nieuwe recreatieve inrichting zal meer eenheid uitstralen. Daardoor is het meer uitnodigend voor recreatie op en langs de dijken, zegt het college. Door de samenwerking komt er eenheid van de wegen, bewegwijzering, lokale recreatie en rustpunten. Recreatie en toerisme staan centraal.

De samenwerking vraagt van Lingewaard net als de andere gemeenten een bijdrage te leveren van 125.000 euro. 25.000 is bestemd voor gemaakte plankosten en 100.000 euro gaat op in de besteding op het dijkvak Sprok tot de Sterrenschans. En wat krijgt Lingewaard er voor terug? Een duurzaam aangelegde weginrichting met rustpunten en uitkijkplekken aangesloten op het wegdek, weet het college. Inclusief bebording, straatmeubilair, info-zuilen en zitbanken.


De Lingewaardse Waaldijk gaat door vier woonkernen. Het college is van plan om mensen bij de lokale planinrichting betrekken. ‘Het is ondenkbaar dat vanuit omwonenden, inwonersgroepen of de raad, geen wensen zullen bestaan voor lokale maatregelen die het recreatief gebruik beter faciliteren.’

De dijkversterking van Gorinchem tot Doornenburg heeft een lengte van 80 kilometer. De kosten, worden gedragen door het Waterschap (8 miljoen), Provincie (3 miljoen) en 150.000 euro elk door de betrokken gemeente voor de meerkosten van Gastvrije Waaldijk.